← Till Tidningen Global
Radar

Många av Indiens barn fortfarande undernärda

Trots att Indien är en av världens största producenter av spannmål tvingas fortfarande närmare var fjärde indier gå hungrig.

Indien har upplevt en snabb ekonomisk tillväxt men samtidigt är andelen undernärda hög och många barn underviktiga.

INDIEN I Indien är det fortfarande en stor andel av befolkningen som är drabbad av akut hunger. Enligt en rapport från FN:s livsmedels- och jordbruksorgan, FAO, är omkring 159 miljoner av landets 1,3 miljarder invånare undernärda.

Indien har också det fjärde högsta antalet av människor i yrkesaktiv ålder som är drabbade av hämmad tillväxt. I 66 procent av fallen är den hämmade tillväxten ett resultat av undernäring i barndomen, visar en rapport från Världsbanken. En nationell undersökning om familjehälsan 2015 och 2016 visar att det har skett en minskning i antalet fall av hämmad tillväxt bland barn men att nivåerna är fortsatt höga. Uppgifterna från 2015 och 2016 visar att 38,4 procent av barnen i Indien är drabbade av hämmad tillväxt. Siffrorna visar också att det har skett en ökning av andelen barn som har för låg vikt i förhållande till sin längd. År 2005 och 2006 låg siffran på 19,8 procent medan det 2015 och 2016 var 21 procent av barnen.

Förekomsten av blodbrist
(anemi) bland barn är också hög i landet – 58,4 procent av barnen under sex år har blodbrist.

För att bekämpa den utbredda undernäringen och hämmade tillväxten inleddes en ny satsning i Indien i november förra året. Med en budget på 9 miljarder rupier är målet att minska den hämmade tillväxten bland barn, undernäring, blodbrist och låg födelsevikt med två till tre procent per år.

Men det finns miljoner av fattiga migranter och människor med tillfälliga arbeten runt om i landet som inte nås av den statliga hjälp som finns att få. Kavita, 22, som är hushållsarbetare i Uppal i Hyderabad, är en av dem.

Hon är en migrantarbetare från Mahbubnagar, som ligger 15 mil från Hyderabad, och trots att hon arbetar nästan 12 timmar per dag har hon inte råd med näringsriktig mat till sig själv och sin 18 månader gamla dotter.
Varje dag lagar Kavita en enkel måltid som består av ris och tomatchutney.

Både hon och dottern ser underviktiga ut och har mörka ringar under ögonen. Kavita säger att hon inte har tid att besöka någon lokal vårdcentral för att få hjälp.

– Jag börjar arbeta klockan fem på morgonen och slutar klockan fyra på eftermiddagen. Jag måste arbeta sju dagar i veckan. Om jag tar ledigt kommer min arbetsgivare att avskeda mig. Jag har hört att de på ett lokalt center delar ut dal (indisk linsgryta) och till och med ägg till barnen. Men jag har inte råd att lämna mitt arbete och ta med mig mitt barn dit, berättar hon för IPS.

Siffror från FN-organet Unesco från 2007 och 2008 visar att antalet interna migranter i landet uppgick till 326 miljoner.

Laila Garda, chef för forskningsavdelningen vid King Edwards Memorial Hospital i staden Pune, har under nästan 20 år arbetat med lokal hälsovård.

– Om man inte når ut till den här stora gruppen kommer att det bli svårt att nå målsättningarna i den nya satsningen, säger Laila Garda till IPS.