← Till Tidningen Global
Radar

Bolsonaro utökar sin ledning

Bolsonaro-anhängare med en stor uppblåsbar docka av presidentkandidaten.

Brasiliens extremhögerkandidat i presidentvalet på söndag, Jair Bolsonaro, ökar sin ledning över Arbetarpartiets Fernando Haddad. I en eventuell andra valomgång skulle valresultatet bli jämnt, visar en färsk opinionsundersökning.

BRASILIEN Bolsonaro, som återhämtar sig efter en knivattack nyligen, leder med tio procentenheter över Haddad och har stöd av 31 procent av väljarna. Haddad ligger på 21 procent inför valet på söndag.

Om ingen av kandidaterna får egen majoritet blir det en andra valomgång mellan de två kandidaterna i slutet av månaden, vilket i nuläget verkar troligt. Enligt opinionsundersökningen från Ibope skulle de två då få 42 procent var av rösterna.

På tredje plats i opinionsmätningen ligger mittenvänsterkandidaten Ciro Gomes kvar på 11 procent, följt av den konservative Geraldo Alckmin, som har 8 procent.

En brasiliansk domare offentliggjorde under måndagen ett färskt vittnesmål där medlemmar i Arbetarpartiet för anklagas för korruption. Vittnesmålet kommer från Lulas tidigare finansminister Antonio Palocci som nu sitter fängslad. Han uppger att Lula beordrat att mutpengar skulle samlas in 2010 för att finansiera Lulas efterträdare Dilma Rousseffs kampanj.

Lula sitter fängslad sedan i april och kan inte ställa upp i presidentvalet på grund av att han dömts för korruption. Hans advokater anser att offentliggörandet av vittnesmålet är politiskt motiverat för att skada Lula och hans parti.

Palocci slutade som Rousseffs stabschef 2011 efter anklagelser om korruption.