← Till Tidningen Global
Radar

Punkig sköldpadda hotas av utrotning

Chris van Wyk /AFP/TT | Australiens Mary River-sköldpadda (Elusor marcrurus), den punkiga sköldpaddan med sitt karaktäristiska gröna alghår, hotas av utrotning, varnar Zoological Society of London.

Australiens Mary River-sköldpadda, en art som lever i Maryfloden i sydöstra Queensland i Australien, är ensam i sitt släkte och en av världens mest distinkta reptiler. Dessutom är dess fortlevnad allvarligt hotad.

AUSTRALIEN Det är Zoological Society of London som larmar genom att denna vecka sätta upp sköldpaddan – som har sitt gröna punkiga alghår och förmågan att andas genom sitt könsorgan som kännetecken – som nummer 29 på en lista över hotade arter.

Man måste gå tillbaka 50 miljoner år i tiden för att hitta nära besläktade arter, säger Marilyn Connell, forskare vid Australiens Charles Darwin University.
Det skulle vara ett nederlag om vi tillät detta djur dö ut, fortsätter hon och påminner om att sköldpaddan vandrade på jorden tillsammans med dinosaurierna.

Exakt hur många Mary River-sköldpaddor, vars latinska namn är Elusor marcrurus, det finns kvar är inte känt.

Tidigare var sköldpaddan ett populärt husdjur i Australien. Akademiska studier av reptilen hindrades dock 1974 när handlare vägrade uppge var sköldpaddorna höll till eftersom Australien vid denna tid förbjöd användandet av dem som husdjur.