← Till Tidningen Global
Radar

Guatemalaner röstar om lång gränskonflikt

Moises Castillo/AP/TT | Bedömare spår ett lågt valdeltagande i dagens folkomröstning om gränstvisten med Belize, bland annat på grund av missnöje med landets korruptionsanklagade president Jimmy Morales.

GUATEMALA • Guatemalas över 200 år långa gränskonflikt med grannen Belize står i fokus i dag, då guatemalanerna röstar om huruvida tvisten ska avgöras i Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Bedömare spår dock ett lågt valdeltagande.

Meningsskiljaktigheterna har vid flera tillfällen urartat i oroligheter. För två år sedan satte Guatemala ut 3 000 soldater längs gränsen sedan en guatemalansk tonåring dödats i en skottväxling med belizisk gränspersonal.

Dagens folkomröstning är en del av en överenskommelse från 2008 om att tvisten ska lösas i ICC – om båda ländernas befolkningar ger sitt godkännande. En omröstning i Belize väntas kunna hållas nästa år.

Gränstvisten stammar från 1783 då den dåvarande kolonialmakten Spanien gav Storbritannien rätten att exploatera det som i dag är Belize, och som vann självständighet först 1981. Guatemala har gjort anspråk på över hälften av Belize territorium.