← Till Tidningen Global
Radar

Största rättegången om människohandel inledd

Polisens bild från ett av lägren utanför småländska Hovmantorp där flera av tiggerioffren ska ha bott.

Ett stort antal personer som tigger i Småland har varit utsatta för människohandel, hävdar åklagaren. Sju bulgariska män ska ha tjänat miljoner genom att lura, utnyttja och i vissa fall misshandla landsmän. En kvinna säger att hon fick missfall två gånger efter att ha blivit slagen.

SVERIGE När Sveriges största rättegång om människohandel inleds i Lunds tingsrätt bjuder åklagare Måns Biörklund in till guidad tur till vardagen för de som tigger.
Hemma i Bulgarien bor de i hus med betong- eller jordgolv, som i många fall saknar både el och kranvatten. Matlagning och toalettbestyr får ofta skötas utomhus och i ett hus med tio familjemedlemmar finns bara fyra sängar.

– Det finns en kraftig doft av hästurin i hela huset, säger åklagare Måns Biörklund om en av bostäderna, som han själv besökt i Bulgarien.

De båda åklagarna visar också bilder från husvagnar och skogsläger i Sverige – allt för att visa vilken utsatt situation de som tigger har befunnit sig i.

I bagageutrymmet

De som tigger har blivit väckta tidigt på morgonen och bortforslade i bilar, där vissa ibland har fått åka i bagageutrymmet för att alla skulle få plats. De har sedan placerats ut på olika platser i Växjö med omnejd, där de fått sitta och tigga till långt fram på kvällen, då de enligt åklagaren tvingats lämna pengarna ifrån sig.

Samtidigt har de åtalade organisatörerna en stor del av dagen ”hängt” på Svenska kyrkans diakonicenter, som använts ”som en fritidsgård för vuxna”, enligt åklagare Måns Biörklunds beskrivning.

Under den tvåårsperiod som åtalet omfattar har de åtalade fört över mer än två miljoner kronor från Sverige till Bulgarien. Åklagaren hävdar att en stor del av pengarna kommer från utnyttjade människor som tigger.

Ett 60-tal personer tigger

Polisen har under sin spaning observerat ett 60-tal olika personer som tigger som man tror ingått i de åtalades nätverk, men bara 13 av dem omfattas av åtalet.

I vissa fall har de som tigger utsatts för våld. En gravid kvinna ska ha misshandlats så svårt att hon drabbats av två missfall.

– Det är givetvis en försvårande omständighet, säger Måns Biörklund.
Åklagarna stödjer sig på uppgifter från spaning, telefonavlyssning och inte minst de 13 målsägandena, som ska höras via videolänk under den 28 dagar långa rättegången.

Men de åtalade nekar till brott. Pengarna har de själva tiggt ihop, de är inte utbyte av brott som åklagaren påstår, hävdar försvarsadvokaterna.

"Hjälpt landsmän"

Advokat Sven Bünger försvarar en 22-årig man, som precis som de övriga nekar. Det har handlat om hjälp, inte utnyttjande, framhåller han:

– Hans familj har tiggt för sig och sedan har de lyckats få tag på ett boende så att de har kunnat hjälpa sina landsmän, så de har sluppit bo i bilar och på parkeringar.

Att de åtalade haft en högre levnadsstandard i hemlandet än de som enligt åklagaren är offer för människohandel, förklarar advokaten med att de åtalade tidigare arbetat med druv- och olivskörd i Spanien.

De åtalade är en 60-årig man, hans tre söner och två av hans barnbarn samt en bekant till familjen. En 76-årig svensk man är åtalad misstänkt för medhjälp till människohandel.

Fakta: Åtalet

Sju bulgariska män, i åldrarna 20 till 60 år, är åtalade vid Växjö tingsrätt misstänka för människohandel. En 76-årig svensk man åtalas misstänkt för medhjälp till brottet. 13 brottsoffer ingår i åtalet. Samtliga åtalade nekar till brott.

Rättegången börjar i dag och hålls i Lunds tingsrätt eftersom ingen förhandlingssal i Växjö är stor nog för att få plats med alla tilltalade och deras försvarare. 28 förhandlingsdagar, inklusive reservdagar, är inbokade.

Under perioden januari 2016–december 2017 ska männen har lurat landsmän till Sverige med löfte om att få jobb eller få tigga och behålla pengarna själva.

Några jobb i Sverige har dock inte funnits. I stället har brottsoffren nästan dagligen tvingats tigga i Växjö med omnejd. Pengarna som de fått in har hamnat i de åtalades fickor.

Polisen kom ligan på spåren efter att en bulgarisk man blivit bortförd och grovt misshandlad under våren 2017. I maj samma år påbörjade polisen sin spaning mot ligan och via tillslag den 5 december i Kronobergs och Kalmars län slogs nätverket sönder.

Den 76-årige svenske medborgaren är misstänkt för att ha låtit de åtalade inhysa offren i ett hus och i husvagnar på hans tomt.

Två av männen är även misstänkta för misshandel av tre målsägande och en av männen är även misstänkt för att ha rånat en landsman.

Källor: Åtalet och förundersökningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV