← Till Tidningen Global
Radar

Nödläge på ö-läger för flyktingar

Det australiska flyktinglägret East Lorengau på ön Manus i Papua Nya Guinea, fotograferat i juli i år.

Det råder ett ”humanitärt nödläge” vid ett av de flyktingläger som Australien driver i Stilla havet. Det varnar en grupp läkare som ber regeringen om tillstånd att få ge människorna vård.

AUSTRALIEN Enligt landets hårda migrationspolitik skickas asylsökande som tas fast när de försöker ta sig till Australien med båt till något av de läger landet driver i Papua Nya Guinea och Nauru.

Det är på den sistnämnda ön som läget är särskilt allvarligt, enligt läkargruppen.

”Det finns nu för många trovärdiga uppgifter om effekterna av långvarig internering och osäkerhet om den fysiska och mentala hälsan hos asylsökande”, skriver Tony Bartone, chef för Australiens läkarförening (AMA), i ett brev till premiärminister Scott Morrison.

Över 1 000 män, kvinnor och barn hålls i lägren i Stilla havet.

Morrison har hittills avböjt att kommentera brevet, och i stället konstaterat att de asylsökande inom kort kommer att överföras till USA, som gått med på att ta emot upp till 1 250 flyktingar.

Inrikesminister Peter Dutton sade i våras att hundratals av de asylsökande troligen skulle bli kvar i lägren för all framtid då inget annat land velat ta emot dem.

Den skarpaste kritiken mot Australien har gällt interneringen av omkring 100 barn, efter uppgifter om flera fall av självskadebeteende. Vissa av barnen har tillbringat hela sina liv på Nauru.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV