← Till Tidningen Global
Radar

USA halkar efter klimatmålen

Oljefält i New Mexico i USA.

USA kommer att missa sina mål om utsläppsminskningar med en tredjedel, enligt en ny rapport. Men lokala initiativ väger delvis upp president Donald Trumps ointresse för Parisavtalet.

USA Med de nuvarande åtagandena kommer USA:s växthusgasutsläpp 2025 att ha sjunkit med 17 procent jämfört med nivåerna 2005, enligt studien. Det skulle innebära att landet endast uppfyller runt två tredjedelar av den minskning på 26–28 procent som man lovade att nå enligt Parisavtalet.

Donald Trump har sedan han tillträdde börjat rulla tillbaka sin företrädare Barack Obamas klimatpolitik. Bland annat vill han lätta på utsläppsregler för kolkraftverk och skrota krav på miljövänligare bilar.

Ny ambitiös lag

Samtidigt har en rad borgmästare, guvernörer och företagsledare tagit egna initiativ för snabbare utsläppsminskningar. Häromdagen klubbade delstaten Kalifornien – vars ekonomi skulle räknas som världens femte största om delstaten var ett land – en ny lag om att nå nollutsläpp senast år 2045.

Och om icke-statliga aktörer ökar sina ansträngningar kan USA nå upp till 90 procent av sina utlovade utsläppsminskningar, enligt rapporten, som finansierats av den förre New York-borgmästaren Michael Bloomberg och sammanställts av forskare vid universitetet i Maryland och tankesmedjan Rocky Mountain Institute.

Stort klimatmöte

Slutsatserna presenterades i samband med att det tre dagar långa klimatmötet Global Climate Action Summit i San Francisco inleddes på onsdagen. Där samlas bland annat lokala politiker, företagsledare och klimataktivister från hela världen.

– Företag, stater och lokala styren har klivit fram för att kompensera för bristen på ledarskap, säger Lou Leonard, vice ordförande för klimat- och energifrågor vid Världsnaturfonden i USA, till AFP.

– Men mer krävs för att uppnå de återstående utsläppsgapen och begränsa effekterna av torka, skogsbränder och superstormar som drabbar amerikanska samhällen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV