← Till Tidningen Global
Radar

”Napalmflickan” har fått smärtlindring

Kim Phuc, flickan från den världsberömda bilden från Vietnamkriget.

Kim Phuc levde över fyra årtionden med svåra smärtor efter de brännskador hon fick när hennes by napalmbombades under Vietnamkriget. För tre år sedan inleddes en laserbehandling i USA. Nu har hon äntligen fått smärtlindring.

VIETNAM Hon var nio år när sydvietnamesiskt stridsflyg av misstag fällde napalm över byn Trang Bang nära dåvarande Saigon, den 8 juni 1972. AP-fotografen Nick Uts ikoniska bild på en naken Kim Phuc som flyr infernot tydliggjorde krigets fasor.

Flickan överlevde, men fick allvarliga brännskador på mer än en tredjedel av kroppen.

Många operationer till trots levde hon ända till 2015 med ständiga smärtor. Den gratis behandling med laser, injektioner och läkemedel som hudläkaren Jill Waibel i Miami i USA då inledde har nu gett gott resultat, enligt en artikel i tidsskriften Jama Dermatology som Upsala Nya Tidning uppmärksammat.

Efter en rad framgångsrika behandlingar av Kim Phuc har ärren mjukats upp, rörligheten ökat, nerver återväxt och smärtan minskat rejält, skriver läkarna Jill Waibel och Leonard Hoenig tillsammans med den 55-åriga kvinnan själv.
Numera kan hon känna hur ”barnbarnet kramar hennes arm”.

Artikelförfattarna påminner om att barn även i dag far illa i väpnade konflikter världen över.

”Förhoppningsvis kan Kim Phucs berättelse inspirera oss att ge hopp och läkning till dessa barn”, skriver de i Jama Dermatology och avslutar:

”Kim Phucs fotografi är en kraftfull påminnelse om att människor kan lida, växa och lära oss alla om fred, förlåtelse och kärlek.”

Fakta: Kim Phuc

Född den 2 april 1963. Utsatt för en napalmattack den 8 juni 1972 i Sydvietnam.

Sökte asyl i Kanada 1992. Bor i Ontario. Gift med Bui Huy Toan. Två söner, 21 och 18 år.

Blev 2004 hedersdoktorand i juridik vid York University i Toronto för sitt arbete med krigsdrabbade barn världen över.

Besökte Sverige 2009 som en av skribenterna i boken ”Fred! 100 röster mot våld och krig” som distribuerades till alla 16-åringar i Sverige det året.

Källor: The Guardian, La Vanguardia, Wikipedia

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV