← Till Tidningen Global
Radar

Även Israel kan förlora på indragna pengar till UNRWA

I väntan på att börja skolan, som får bidrag av UNRWA, 29 augusti 2018.

USA har rätten att dra in stöd till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA. Men att USA drar in biståndet till organet drabbar inte bara palestinier.

USA/ISRAEL Den 29 augusti sade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att “palestinierna fortsätter att förolämpa USA” men att “de har handen utsträckt för att de vill ha pengar från UNRWA”. Vid ett annat tillfälle sa Nikki Haley också att ”för närvarande kommer de inte till förhandlingsbordet, men de efterfrågar bistånd. Vi kommer inte bidra med dessa pengar, vi kommer att se till att de kommer till förhandlingsbordet och vi vill komma vidare i fredsprocessen”.

Samtidigt står det klart att det amerikanska bidraget till UNRWA används till palestinier som lever under Israels ockupation och som lever som flyktingar i grannländerna.

Som ockupationsmakt är Israel förpliktigat enligt internationell humanitär rätt att säkerställa välbefinnandet hos den ockuperade befolkningen, som att upprätthålla den allmänna ordningen och tillhandahålla mat och sjukvård.

Därmed uppfyller UNRWA Israels skyldigheter när organisationen fullgör sin uppgift. Icke desto mindre har Israel det yttersta ansvaret för att uppfylla dessa skyldigheter.

Så om inte FN-organet UNRWA kan fortsätta att bistå med detta så kommer Israel, i alla fall i enlighet med internationell rätt, behöva ta sitt ansvar för det.

USA:s bidrag till UNRWA har uppgått till 300 miljoner dollar per år, samtidigt uppgår stödet till Israel till fem miljarder dollar per år.

*En längre version av denna artikel har tidigare publicerats av PassBlue, som är en oberoende kvinnoledd journalistisk publikation.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV