← Till Tidningen Global
Radar

Kritik efter kollapsade Jemensamtal

En kvinna promenerar invid militärfordon tillhörande den saudiskledda militäralliansen i hamnstaden Mocha i våras.

Ännu ett FN-lett försök att få i gång fredssamtal om det krigshärjade Jemen har fallerat – redan innan de hann börja. En uppgörelse om medicinska evakueringar från huvudstaden Sanaa ska dock ha slutits. Den jemenitiska regeringen är mycket kritisk till det misslyckade samtalsförsöket.

JEMEN Landets utrikesminister Khaled Alyemany anklagade Huthirebellerna för att ”försöka sabotera” samtalen och krävde att FN blir mer bestämt när det gäller att få den andra sidan till förhandlingsbordet. Han gick hårt åt FN-sändebudet Martin Griffiths efter att denne bland annat sagt att förhållandena inte var ”tillräckligt korrekta” för rebellernas delegation att resa från rebellkontrollerade Sanaa till schweiziska Genève.

– Jag anser att det särskilda sändebudets ord.. .  olyckligtvis var blidkande gentemot kuppmakarna och ursäktande för dem, sade Alyemany till reportrar i Genève där både regeringsrepresentanter och FN-sändebudet väntat på rebellerna sedan i torsdags.

Evakueringar till Kairo

Kort dessförinnan hade Griffiths meddelat att det inte blir något av fredsförhandlingarna.

– Vi klarade helt enkelt inte av att (. . .) få delegationen från Sanaa att resa hit. Vi klarade det inte, sade Griffiths kort efter att regeringsdelegationen meddelat att de reser hem.

Han försökte dock slå an en positiv ton.

– Jag ser inte det här som en grundläggande blockering av processen.

Huthirebellerna, som anses stödjas av Iran, hade ställt upp en rad villkor för att komma till Genève, bland annat ville de ha garantier för ett säkert återvändande till Sanaa. De krävde även att skadade rebeller skulle få följa med på flyget till Oman och att rebeller som vårdats i Oman skulle få följa med tillbaka till Sanaa.

Griffiths sade att han planerade att ge sig av direkt från Genève till Muskat i Oman samt till Sanaa för samtal med rebellföreträdare.

"Värsta krisen"

En uppgörelse om medicinska evakueringar från den rebellhållna jemenitiska huvudstaden Sanaa har ändå kunnat slutas, enligt Griffin. Inom en vecka ska de första flygen lämna Sanaa för Kairo.

FN-sändebudet sade sig även ha fått försäkringar från den saudiskstödda regeringssidan om att man inte planerar att trappa upp militäroperationerna vid hamnstaden al-Hudaydah, som kontrolleras av rebellerna. Hamnen är avgörande för att hjälpsändningar ska kunna nå den nödlidande befolkningen.
Omkring 10 000 människor har dödats sedan en saudiskledd militärallians klev in Jemenkriget i mars 2015, på regeringens sida. FN beskriver läget som den värsta humanitära krisen i världen.

2016 bröt 108 dagar av fredssamtal samman sedan parterna misslyckats med att nå fram till en lösning. Misstänksamheten mellan parterna är fortsatt stor och bedömare har låga förhoppningar på en snar lösning på kriget.

Fakta: Konflikten i Jemen

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och 2012 efterträddes han av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna från norra Jemen, som anses ha stöd från Iran, anklagar regeringen för att vilja dela landet i rika och fattiga regioner, belägrade 2014 huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians att flygbomba rebellmål. Sedan dess har nästan 10 000 människor dödats, de flesta civila, och miljontals drivits på flykt. Därtill har tusentals människor dött i kolera. Flera försök till fredsavtal har misslyckats.

Saleh öppnade i fjol för förhandlingar med Saudiarabien, men då vände sig Huthirebellerna mot honom, och han dödades.