← Till Tidningen Global
Radar

Hård FN-kritik mot Nicaragua

Alfredo Zuniga/TT | Demonstranter i Nicaraguas huvudstad Managua tidigare i augusti bär kors med röd färg för att protestera mot regeringen och våldet i landet.

FN anklagar den nicaraguanska regeringen för att ha begått brott mot mänskliga rättigheter i samband med att demonstationer mot president Daniel Ortega slagits ner.

NICARAGUA I en rapport skriver FN:s råd för mänskliga rättigheter att ”Nicaraguas regering har begått brott mot mänskliga rättigheter när man blundat för att beväpnade grupper samlat in demonstranter, av vilka flera sedan blivit våldtagna med gevär och torterade”. I rapporten föreslås att FN ska inrätta en kommission för att förhindra att situationen förvärras. Risken för repressalier och ett ”klimat med utspridd terror” ska redan ha tystat regeringskritiska demonstranter.

”Förtryck och vedergällningar mot de protesterande pågår i Nicaragua medan världen tittar åt andra hållet”, säger Zeid Ra’ad al-Hussein, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i ett uttalande.

Över 300 personer har hittills dödats och 2 000 har skadats i oroligheterna, som startade i april som en protest mot en mot en senare skrotad förändring av landets pensionssystem, men nu har växt till krav på Ortegas avgång. Presidenten har tidigare försvarat våldet och anklagat USA för att ligga bakom demonstrationerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV