← Till Tidningen Global
Radar

Catalán-rättegången återupptas i Kongo

Bertil Ericson / TT | FN-medarbetaren Zaida Catalán hittades död i Kongo-Kinshasa i mars förra året.

Efter ett tio månader långt uppehåll återupptas nu rättegången om mordet på den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa i fjol. Ett 20-tal står åtalade, bland annat en tidigare högt uppsatt milisledare.

KONGO/SVERIGE Catalán, hennes amerikanske kollega Michael Sharp och deras lokala medhjälpare Betu Shintela mördades i mars 2017. Rättegången som nu återupptas sattes på paus i oktober förra året i väntan på ett team FN-experter som bistår utredningen.

Myndigheterna har lagt skulden för morden på den lokala milisgruppen Kamuina Nsapu, som varit inblandade i en väpnad konflikt mot regeringsstyrkor i den oroliga Kasairegionen – en konflikt som Catalán hade i uppdrag att utreda.

Myndigheter får kritik

Bland de 13 åtalade som närvarar vid måndagens rättegång finns de misstänkta före detta milisledarna Constantin Tshidime Bulabula och Vincent Manga, som greps tidigare i år. Båda nekar till brott.

Den kongolesiska mordutredningen har fått kritik från såväl FN-experter som den svenska Åklagarmyndigheten, som hävdar att de kongolesiska myndigheterna försvårar arbetet med de parallella utredningarna.

Kammaråklagare Sara Nilsson, som ansvarar för den svenska utredningen, säger att hon fått så lite information från landets myndigheter att hon inte kan kommentera rättegången.

– Det är inte så lätt att bedöma huruvida det är positivt att rättegången återupptas eller inte eftersom jag inte fått de uppgifter som jag begärt. Att gruppen med FN-experter fortfarande är verksam talar dock för att det fortfarande finns utredningsåtgärder att vidta, säger Nilsson till TT.

Arbetade som informatör

Ytterligare ett tiotal misstänkta ställs till svars under tisdagens rättegång. Bland annat Jose Tshibuabua som arbetade som informatör åt den kongolesiska underrättelsetjänsten ANR då han hjälpte till att organisera FN-medarbetarnas resa.

Experter har klagat över underrättelsetjänstens inblandning i utredningen och att de inte fått tillgång till värdefulla vittnen. ANR:s högste chef Kalev Mutond har haft egna förhör med Tshibuabua och hävdar att det finns tecken på att den misstänkte agerat på milisens sida då han upprepande gånger sagt att han inte informerade underrättelsetjänsten om kontakterna med Catalán och Sharp.

Telefonloggar i utredningen som Reuters och Radio France Internationale (RFI) tagit del av visar dock att Tshibuabua skickat flera textmeddelanden till en av underrättelsetjänstens lokala chefer dagarna före morden.

Fakta: Detta har hänt

FN-medarbetarna Zaida Catalán och Michael Sharp rapporterades saknade tillsammans med den inhemske medhjälparen Betu Shintela i mars 2017. De hade lämnat staden Kananga och rest mot Bunkonde i Kasiregionen, några veckor senare hittades de döda.

Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att bland annat övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer i Kasiregionen, där det varit en väpnad konflikt mellan den lokala Kamuina Nsapu-milisen och regeringsstyrkor.

Bland de misstänkta finns bland annat byledaren och före detta milisledaren Constantin Tshidime Bulabula som greps i december förra året och som anklagas för att ha beordrat morden.

Brottsutredningar pågår parallellt i Sverige och USA. Mordutredningen i Kongo-Kinshasa har fått kritik från såväl FN-experter som den svenska Åklagarmyndigheten, vilka hävdar att de kongolesiska myndigheterna försvårar arbetet. Åklagarmyndigheten utesluter inte att personer nära anknutna till regimen är involverade.