USA:s president Donald Trump manar Ryssland att ”göra sig redo” för ett militärt angrepp i Syrien, medan Moskva hotar att slå tillbaka.
Det upptrappade ordkriget har fått Bolivia att begära ett nytt möte i FN:s säkerhetsråd.
Omvärlden håller andan sedan alla förslag på utredningar om den misstänkta kemvapenattacken i Syrien röstats ned i FN:s säkerhetsråd. Varken Frankrike eller USA utesluter en militär insats för att straffa al-Assad. Även premiärminister Theresa May är redo att låta Storbritannien delta i en militärinsats i Syrien, utan att tillfråga parlamentet, erfar BBC med hänvisning till insatta källor.
Hoten från Moskva att slå tillbaka tycks inte imponera på Donald Trump.
”Ryssland lovar att skjuta ner alla robotar som skjuts mot Syrien. Gör er redo, Ryssland, för det kommer att komma – fina, nya och ”smarta'”, skriver USA:s president Donald Trump i ett inlägg på Twitter.
Samlar fakta
USA:s försvarsminister James Mattis slår an en mer försiktig ton än president Trump och säger att USA är redo för ett militärt alternativ, men att bedömningen av underrättelserapporter fortfarande pågår.
Vita husets pressekreterare Sarah Sanders säger att president Trump ännu inte lagt fast någon tidplan för USA:s svar, men att han håller Ryssland och Syrien som ansvariga för kemgasattacken. Presidenten har ett antal alternativ under övervägande, inte bara militära, säger hon.
Bolivia har begärt ett nytt möte om Syrien i FN:s säkerhetsråd på torsdagen för att diskutera ”upptrappningen av retoriken om Syrien och hoten om ensidiga militära insatser”. Ett ensidigt angrepp skulle innebära ett brott mot principerna och målen i FN-stadgan, säger Bolivias FN-ambassadör Sacha Sergio Llorentty Soliz, enligt Reuters.
Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog säger till journalister att ”vad som än sker härnäst måste ske i enlighet med internationell rätt”, rapporterar Reuters.
Anklagar Vita hjälmarna
Samtidigt fortsätter Ryssland att förneka att den syriska regimen ligger bakom kemvapenattacken i Douma. En amerikansk robotattack kan vara ett försök att förstöra bevis, antyder det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova, enligt Reuters.
Den ryska militären Viktor Poznikhir anklagar civilförsvarsgruppen De vita hjälmarna för att ha iscensatt attacken. Han säger vid en pressträff i Moskva att ingen vid sjukhuset i Douma har sett döda eller skadade efter den påstådda attacken, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Interfax.
Rysslands president Vladimir Putin säger i en kort kommentar att det rådande läget i världen ger anledning till oro, utan att direkt nämna Syrien.
Situationen i världen blir mer och mer kaotiskt, men trots det hoppas vi att sunt förnuft slutligen kommer att segra och att internationella relationer kommer att slå in på en konstruktiv väg, säger den ryske presidenten enligt AFP.
Rysslands ambassadör i Libanon Alexander Zasypkin sade tidigare till Hizbollahs tv-kanal al-Manar att alla amerikanska robotar som avfyras mot Syrien kommer att skjutas ned, samt att de platser varifrån de avfyrats kommer att attackeras.
Syrien förbereder sig
Flera medier rapporterar att syriska flygplan flyttas till den ryska basen vid Latakia, möjligtvis för att undvika att bli utslagna i en attack. Även Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som stöder oppositionen, rapporterar att större flygplatser och flygbaser töms.
Samtidigt uppmanar den europeiska flygkontrollmyndigheten Eurocontrol flygbolag att vara försiktiga i östra Medelhavet, då robotar kan komma att skjutas upp. Air France och Easy Jet uppger att man lagt om en del rutter efter uppmaningen, medan andra flygbolag säger att man sedan tidigare inte flyger över det aktuella området.
USA sköt för ett år sedan kryssningsrobotar mot en flygbas i Syrien som hämnd för att regimen använt kemiska vapen. Den attacken fick dock ingen större effekt på den syriska stridskapaciteten – mindre än ett dygn efter attacken ska stridsflyg ha lyft från basen igen.
Bakgrund: Misstänkta kemvapenattacken
Minst 60 människor dödades i den misstänkta kemvapenattacken i Douma nära Syriens huvudstad Damaskus i lördags, enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM. Enligt Världshälsoorganisationen WHO har så många som 500 människor drabbats av förgiftningsliknande symptom till följd av angreppet.
USA och Frankrike har anklagat Assadregimen för att ligga bakom. Ryssland, som stödjer president Bashar al-Assad, förnekar detta.
Det är inte första gången som den syriska regimen misstänks ha använt kemiska vapen. Efter en attack mot Damaskusförorten Ghouta i augusti 2013, då över 1 000 personer dödades, lovade den syriska regimen att redovisa alla kemiska vapen.
I april 2017 utfördes en attack i Khan Sheikun, då över 80 personer dödades av nervgasen sarin. FN:s utredare slog senare fast att Assadregimen låg bakom, och USA svarade med att bomba en syrisk militärbas.