← Till Tidningen Global
Energi

Jorden runt med Torbjørn C Pedersen

Torbjørn C Pedersen påbörjade i oktober 2013 en Jorden runt-resa. Målet är att besöka alla världens länder innan han återvänder hem till Danmark. Efter att  ha åkt med lastbåt från Nuweibaa i Egypten är han nu Jordanien.
Idag är det 1645:e dagen på resan, och Torbjørn befinner sig i Amman.

Mitt första intryck av Amman var: Wow! Det är verkligen mycket betong! Men när du strosar runt på Ammans gator, på de sju kullarna som stan är byggd på, slås du av charmen. Den här staden är verkligen något speciellt.

Amman har en ganska låg bebyggelse, vilket gör att staden är ganska utbredd. Något annat som slog mig var att hela staden verkar bara vara beige eller vit. Det ser märkligt ut på sitt eget speciella sätt. Det påminner mig om att titta ut över Rom från toppen av en kulle. Rom har även denna likformiga färg när den ses från avstånd

Följande dag träffade jag Liis och Bernie igen för att äta middag innan de flög hem. De bor båda i Berlin och jag delade ännu en av mina observationer med dem: ”Jag är förvånad över hur tyst staden är och hur relativt ren luften är”, sa jag. Liis och Bernie tittade på mig som om jag hade tappat förståndet!

Vi har alla olika perspektiv. Liis och Bernie reste från Berlin till Amman. Jag kom från Beirut och Kairo. I Beirut och Kairo kan du ibland inte andas på grund av den tunga avgasen från olika fordon. Dessutom skulle jag tro att många förare använder tutan betydligt mer än bromsen. Du hör sällan någon som använder tutan i Amman och det finns dessutom betydligt mycket mindre fordon på gatorna.

Vi bestämde oss för att hyra en bil, för att upptäcka mer av Jordaniens vackra landskap. Efter en lång resa på Kings Highway stannade vi till vid floden Wadi Al Moujeb, som har sitt utlopp i Döda havet, och slottet Karak, byggt år 1140.

Och nu har vi slutligen nått staden Petra, som var en stad under antiken och räknas till ett av världens sju nya underverk.