← Till Tidningen Global
Radar

Turkisk polis stoppade protesterande mödrar

Emrah Gurel AP/TT | Lördagsmödrarnas möte i Istanbul 2015, då företrädare för pro-kurdiska partiet HDP deltog i protesten.

Turkisk polis slog ned hårt mot en grupp mödrar som under många år demonstrerat för att deras saknade anhöriga, som misstänks ha mördats av turkiska militärer, ska få upprättelse.

– Så länge man inte går emot Erdogan, då gör han inget, säger Hamza Yalcin, svensk-turkisk författare.

TURKIET Turkisk polis har stoppat och skingrat ett möte i centrala Istanbul med mödrar och anhöriga till personer som försvann spårlöst under de oroliga åren på 1980- och 90-talet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kvinnorna, som anklagar staten för att ligga bakom försvinnandena, går under namnet lördagsmödrarna eftersom de varje lördag sedan maj 1995 har samlats på torget Galatasaray. Lördagens möte skulle ha blivit det 700:e sedan starten.

Vattenkanoner och tårgas

Med fotografier av sina saknade anhöriga i händerna har de krävt att statens arkiv öppnas och att deras anhörigas öden utreds och ansvariga ställs tills ansvar i domstol.

Polis stoppade aktivister från att ta sig till mötet med hjälp av vattenkanoner och tårgas, och 47 demonstranter som lyckades ta sig fram till torget greps. Bland de gripna fanns Emine Ocak, 82, en av initiativtagarna till lördagsprotesterna. Samtliga frigavs efter förhör, skriver AFP.

Brutalt ingripande

– Jag är överraskad över polisens ingripande. Bilderna visar att det var brutalt. Det var precis som för 23 år sedan, säger Hamza Yalcin, journalist och författare, numera bosatt i Sverige, till TT.

Han deltog i en manifestation i Göteborg i solidaritet med mödrarnas möte i Istanbul. Yalcin berättar att det var en bred allians av organisationer från fackföreningar till partier och människorättsorganisationer, som deltog i mötet i Istanbul.

Enligt turkiska myndigheter förbjöds mötet då grupperingar inom ett bannlyst kurdiskt parti påstods ha kallat till mötet via sociala medier och att inget tillstånd för mötet funnits.

"Slänger sin mask"

Hamza Yalcin säger att dagens demonstration var viktig eftersom president Recep Tayyip Erdogans valvinst i juni i år följts av vad han kallar total tystnad. Den som går emot Erdogan får räkna med repressalier, säger han. Yalcin upplever att regeringens tolerans för oliktänkande just nu är minimal, då Erdogan bland annat pressas av en ekonomisk kris.

– Polisens ingripande visar att regimen nu slänger sin mask.

Under åren 1999–2009 var det omöjligt för mödrarna att genomföra sina möten, då polisen ständigt avbröt mötena.