← Till Tidningen Global
Radar

Hundratals palestinska barn grips varje år

Mahmoud Illean/AP PHOTO/TT | Ahed Tamimi i rättssalen vid militärfängelset utanför Jerusalem, 28 dec 2017.

Varje år grips och åtalas mellan 500 och 700 palestinska barn av israeliska säkerhetsstyrkor, enligt organisationen Defense for Children International Palestine, DCIP.  

Mellan 2012 och 2017 företrädde DCIP 727 palestinska barn som blivit gripna på Västbanken, varav en majoritet uppges ha blivit utsatta för våld.

– De israeliska styrkornas dåliga behandling av fängslade palestinska barn är utbredd, systematisk och institutionaliserad genom hela systemet av israeliska militära förvar, säger juristen Brad Parker vid DCIP till IPS.

Efter att den palestinska tonårsaktivisten Ahed Tamimi släpptes i slutet av juli har de israeliska styrkornas återkommande gripanden av palestinska barn åter hamnat i fokus. När Ahed Tamimi, som fyllde 17 år i fängelset, släpptes hade hon suttit fängslad i åtta månaders tid, efter att ha blivit gripen vid sin familjs gård i byn Nabi Saleh. Hon greps efter att ha riktat slag och sparkar mot en beväpnad israelisk soldat, en händelse som filmades och gjorde fallet känt över hela världen.

Brad Parker säger att hennes fall inte var exceptionellt, men att det belyser att de gripna berövas rätten till en rättvis juridisk behandling av israeliska militärdomstolar.

– Nu när hon har släppts kommer uppmärksamheten sannolikt att minska, men fallet belyser fortfarande de våndor som drabbar hundratals andra palestinska barn som sitter fortsatt gripna och dömda av Israels militärdomstolar, säger han.

Enligt DCIP hade
700 av de 727 barn som organisationen företrädde ingen förälder eller något juridiskt ombud med sig när de förhördes. Dessutom satt 117 av barnen i isoleringscell under minst tio dagars tid.

Brad Parker säger att trots återkommande uppmaningar till israeliska myndigheter att sluta med nattliga gripanden och den dåliga behandlingen av gripna barn, så har inte metoderna ändrats.

– De reformer som genomförs av israeliska militära myndigheter har en tendens att vara av kosmetisk natur, snarare än att vara inriktade mot fysiskt våld och tortyr från landets militär och polis, säger han.

Brad Parker menar att
Israel genom sitt agerande bryter mot internationella överenskommelser, däribland barnkonventionen.

– Oavsett skuldfråga eller hur allvarligt det påstådda brottet är, så slår internationella regler för ungdomsbrottslighet fast – vilket Israel har utlovat att följa genom undertecknandet av barnkonventionen – att barn bara ska frihetsberövas som en sista åtgärd. Barn får heller inte utsättas för olagliga eller godtyckliga gripanden, och inte heller utsättas för tortyr eller annan grym, inhuman eller förnedrande behandling eller bestraffning, säger Brad Parker.