← Till Tidningen Global
Radar

FN: Myanmar begick folkmord på rohingyer

A.

Myanmars militär har utfört massmord och våldtäkter på rohingyer med folkmord som uppsåt, slår FN-utredare fast i en ny rapport. För det bör överbefälhavaren och fem generaler ställas inför rätta, anser världsorganisationen.

MYANMAR Utredarna skräder inte orden i den 20-sidiga rapporten. Aung San Suu Kyis regering har tillåtit hatbrott att frodas, förstört dokument och underlåtit att skydda minoriteter från brott mot mänskligheten som begåtts av armén i delstaterna Rakhine, Kachin och Shan i Myanmar (Burma). På så sätt bidrog den till att rättfärdiga övergreppen, skriver de.

Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi anklagas för att ”varken ha använt sin position som regeringschef eller sin moraliska auktoritet” för att hejda eller förhindra händelserna.

För ett år sedan slog regeringstrupper till mot delstaten Rakhine som ett svar på attacker utförda av gerillagruppen Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army). Runt 700 000 rohingyer flydde, och de flesta befinner sig nu i flyktingläger i grannlandet Bangladesh.

Brända byar

FN-rapporten fördömer militärens handlingar, bland dem nedbränningen av byar, som ”kraftigt överdrivna sett till det faktiska säkerhetshotet”.

FN definierar folkmord som handlingar med syfte att utplåna en nationell, etnisk eller religiös grupp, helt eller delvis. Brottsrubriceringen är mycket ovanlig, men har använts i bland annat Bosnien och Sudan, och för extremiströrelsen IS mord på yazidier i Irak och Syrien.

”Brotten som begåtts i Rakhine, och sättet de begåtts på, överensstämmer i natur, allvar och omfattning med brott som tidigare kunnat rubriceras som folkmord”, säger utredarna.

Utredningen pekar ut Myanmars överbefälhavare, general Min Aung Hlaing, och ytterligare fem generaler. Bland dem finns även den general som ledde militärinsatsen i byn Inn Din, där tio personer mördades. Massakern avslöjades av två Reutersjournalister som nu står inför rätta för att ha tagit emot hemliga dokument. I april dömdes sju soldater till tio års straffarbete för att ha deltagit i massakern.

Vittnen och offer

Utredningen tillsattes förra året och har intervjuat 875 offer och vittnen i Bangladesh och andra länder, samt analyserat dokument, filmer, foton och satellitbilder.

Myanmars regering, som fick en förhandskopia av rapporten, har hittills inte kommenterat den. Regeringen har tidigare avfärdat alla anklagelser om övergrepp utförda av säkerhetsstyrkorna.

Som ett resultat av FN-rapporten stänger Facebook ett antal konton och sidor som tillhör individer och organisationer. Bland de avstängda finns överbefälhavaren Min Aung Hlaing.

Fakta: Minoritetsbefolkningen rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Myanmar (tidigare Burma) i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men klassas i dag inte som medborgare. Rohingya beskrivs som världens mest förföljda folkgrupp och ett statslöst folk.

Sedan Myanmar blev självständigt 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Det senaste året har hundratusentals muslimer flytt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Myanmars militär lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV