← Till Tidningen Global
Radar

Dörrknackning gav UFO-detektiver fler gåtor

UFO-Sverige/TT | Så här tecknade ett av de två vittnena det föremål som de under flera minuter kunde se hänga fritt i luften nära sin bil i Björkvik i september 1989.

UFO-Sveriges dörrknackning gav inga nya ledtrådar till vad som hände i Björkvik 1989. I stället växte organisationens arkiv med flera svårförklarliga observationer.

UFO Tre blinkande lampor, en lucka på undersidan och en kupol ovanpå. Föremålet svävar en stund fritt i luften och försvinner sedan bort.

Riksorganisationen UFO-Sverige samlar in och utreder berättelser från människor som har gjort observationer av saker som de själva inte kan förklara. Många gånger finns svaren i meteorologin eller i vanlig flyg- och rymdfart, men i föreningens stora arkiv finns flera ouppklarade fall.

Ett av dem stammar från Björkvik i Katrineholms kommun. 1989 såg en kvinna och hennes dotter föremålet med de tre blinkande lamporna. Det var minst fem meter i diameter och format som en diskus.

Knackade dörr

På lördagen knackade medlemmar i UFO-Sverige dörr i Björkvik för att ta reda på om någon annan sett det flygande föremålet. Medlemmarna pratade med boende i runt hälften av Björkviks 250 hushåll men kammade noll.

Nästan.

– Huvudmålet var att få in fler rapporter om det som hände 1989. Vi fick en väldigt intressant observation, men den ägde rum 10 mil söderut. Den var lite annorlunda, men inte helt olik. Den här observationen gjordes kvällstid och tre personer såg ett föremål med olikfärgade lampor och som lyste upp under sig, som om det var dag, säger Clas Svahn, vice ordförande och internationell samordnare i UFO-Sverige.

TT: Har ni kommit närmare en förklaring av observationen från 1989?

– Nej, jag tror tyvärr inte det. Då hade vi behövt hitta någon som sett något i Björkvik. Nu fick vi i stället fler observationer att utreda. Men vi ställde frågor om dem som gjorde observationen 1989 och de fick bara goda vitsord. Det känns skönt att de är trovärdiga vittnen.

Märkliga saker

Clas Svahn kallar dörrknackningen en framgång och UFO-Sverige planerar att återvända till Björkvik. Bland de drygt 170 personer som föreningens medlemmar intervjuade kunde 20 berätta om märkliga saker de sett.

– Det blir tolv procent och det stämmer väl med vad vi vet sedan tidigare. Cirka tio procent av befolkningen har sett saker som de inte kan förklara, men som de aldrig har rapporterat om. Inom 100 meter i ett villaområde i Björkvik hittade vi sju personer som varit med om saker som de aldrig pratat med varandra om, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV