← Till Tidningen Global
Glöd · Debatt

Vegointernationalism klimatsmartare än köttnationalism

Jessica Gow/TT | "Köttnationalism skadar allvarligt miljön och djuren", skriver Jonas Paulsson från Köttfri Måndag.

DEBATT. Köttnationalism håller landet i ett järngrepp. SvD:s Ivar Arpi skrev för ett tag sedan ledaren ”Jag erkänner – jag är köttnationalist” där han stolt förklarar varför han väljer svenskt kött. Och nu inför valet tävlar riksdagspartierna om att skydda den svenska köttindustrin från den otäcka köttimporten. Men köttnationalism skadar allvarligt miljön och djuren.

Köttnationalism är idén om det egna landets överlägsna köttproduktion ur miljö- och djurskyddssynpunkt. Föreställningen ställer land mot land i kampen om att komma åt så mycket jordbruksbidrag som möjligt, vilket göder den globala köttindustrin på naturens, djurens och skattebetalarnas bekostnad.

En enda hamburgare gjord på nötkött påverkar klimatet lika mycket som femtio bönburgare. Det skriver Fredrik Hedenus, docent i Energi och Miljö vid Chalmers, i en debattartikel i SvD. Att kött, mejeriprodukter och fisk ersätts med vegetabilisk föda är en nödvändig förutsättning för att kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen från maten från 1,8 ton per svensk till globalt hållbara 0,3 ton år 2050. Det visar Naturvårdsverkets rapport, Hållbara konsumtionsmönster.

Vegovågen är internationell till sin karaktär och representerar motsatsen till köttnationalism. Amerikanska kontorsjätten WeWork annonserade nyligen att man inför vegonorm för företagets 6000 anställda och 400 kontorslokaler världen över. WeWorks grundare Miquel McKelvey skrev i ett brev till företagets anställda att “Ny forskning visar att en av de viktigaste sakerna som en individ kan göra för att minska sin personliga påverkan på miljön är att undvika kött.”

Vegointernationalism är framtiden. Var femte ung tjej är vegan eller vegetarian i dag enligt en undersökning från Världsnaturfonden WWF. De flesta är det på grund av oro för de globala klimatförändringarna.

Rätt sorts handel är klimatsmart, i synnerhet vegetarisk handel. Ät med gott samvete din bönbiff gjord på råvaror odlade i Frankrike! Framtidens stora miljöstrid inom livsmedelspolitiken står mellan köttnationalism och vegointernationalism. Köttnationalism är en enorm klimatbov som kraftigt subventioneras av staten medan vegointernationalism är klimatsmart, djuretisk och handelsvänlig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV