← Till Tidningen Global
Radar

Kvinnlig aktivist kan avrättas i Saudiarabien

Alastair Grant/AP/TT | Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har stort inflytande över hur landet styrs.

Fem människorättsaktivister i Saudiarabien står inför att dömas till döden, trots att deras protester har varit fredliga, enligt Human Rights Watch. En av dem riskerar att bli den första kvinnliga aktivisten som avrättas i landet – där utrymmet för kritiska röster krymper.

SAUDIARABIEN Israa al-Ghomgham greps av regimen i december 2015 och är en välkänd kritiker av diskrimineringen av shiamuslimer i Saudiarabien, där majoriteten av befolkningen är sunnimuslimer. Hon har hållits fängslad sedan dess och har nu ställts inför en terrordomstol – anklagad för uppvigling till protester och för att ha hjälpt demonstranter.

Trots att Saudiarabien, en absolut monarki där protester är förbjudna, är inne i en period av ekonomisk och social modernisering, löper politiska aktivister fortfarande hög risk att utsättas för repressalier från statsmakten. Särskilt kvinnors situation är en ständig källa till internationell kritik.

Kan bli prejudikat

Inför det att förbudet för kvinnor att köra bil hävdes i somras greps ett tiotal aktivister, varav flera hade kämpat för sin rätt att ta plats i förarsätet. De påstods vara ett hot mot landets säkerhet.

Fallet Israa al-Ghomgham riskerar att bli ett farligt prejudikat för hur fängslade kvinnliga aktivister behandlas, varnar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), efter det att åklagaren yrkat på dödsstraff.

”Vilken avrättning som helst är skrämmande, men att kräva dödsstraff för aktivister som Israa al-Ghomgham, som inte ens står åtalad för att ha använt våld, är avskyvärt”, skriver Sarah Leah Whitson, chef för HRW:s
Mellanösternavdelning, i ett uttalande.

Ingen förbättring

HRW:s biträdande chef, Nic Dawes, säger till TT att det just nu finns försvinnande få tecken som tyder på att situationen för mänskliga rättigheter förbättras i Saudiarabien, trots att det är bilden som landet vill måla upp.

– Den saudiska regeringen öser in pengar i pr-insatser för att omvärlden ska tro att kronprins Mohammed bin Salman är en reformator och att förtrycket i landet minskar, säger han till TT.

– Men världen får inte luras att tro att det sker stora förändringar där.
Rättegången mot de fem aktivisterna från Östra provinsen är planerad att fortsätta den 28 oktober.

Fakta: All makt åt kungahuset

Saudiarabien är en absolut monarki, utan vald folklig representation eller politiska partier. Den verkställande makten ligger hos kungen och dennes kabinett. Kungen innehar även posten som premiärminister och kronprinsen är vice premiärminister.

Rösträtten omfattar endast lokalvalen, där kvinnor 2015 för första gången fick delta och rösta. De lokala församlingarnas makt är dock kraftigt begränsad.

Situationen för de mänskliga rättigheterna är allvarlig och föremål för omfattande internationell kritik. Församlings- eller religionsfrihet existerar inte. Politiska partier och fackföreningar är inte tillåtna och det finns inte någon strejkrätt.

Styret grundar sig på Koranen och islamisk rätt, sharia. Landet har länge styrts av en strikt form av sunniislam, som kallas wahhabism.

Förra året avrättade Saudiarabien 146 personer, enligt Amnesty Internationals information om kända avrättningar i landet.

Källa: Landguiden, Amnesty International

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV