← Till Tidningen Global
Radar

Amazonas skyddsängel mördad i Brasilien

Antônio Cruz/Abr/Wikimedia | Kvinna och barn som tillhör Guajajara, den största urfolksgruppen i Brasilien.

I Brasilien har ännu en förkämpe för ursprungsfolks rättigheter mördats i landets nordöstra hörn. Mordet äger rum just som landet genomgår ett genomgripande åtstramningspaket och två månader före val.

BRASILIEN Jorginho Guajajara var talesperson för ursprungsbefolkningen guajajara och knuten till Amazonas skyddsänglar, en aktivistgrupp som kritiserade landgrabbing och skogsindustrins framfart i delstaten Maranhão i norra Brasilien. I mitten av augusti påträffades hans döda kropp nära en flod i staden Arame.

– Jorginhos kropp dumpades i en ström som är en ökänd avstjälpningsplats för guajajaraer mördade av timmermän eller personer med kopplingar till dem, säger Sarah Shenker, utredare vid organisationen Survival International, till The Guardian.

Sônia Guajajara representerar Socialist- och frihetspartiet, ett utbrytarparti från Arbetarpartiet, och är själv uppvuxen i Maranhão och kritisk till utvecklingen sedan president Dilma Rousseff avsattes i en parlamentarisk kupp 2016. Hon beskriver utvecklingen, där skogsindustrin breder ut sig på ursprungsfolkens bekostnad, som ett pågående folkmord.

– Maranhão är en delstat med många konflikter som berör ursprungsfolk. Skogsindustrin äntrar vår marker för att exploatera våra naturresurser med utbrett våld som följd, säger Sônia Guajajara till The Guardian.

Nordöstra Brasilien – och särskilt delstaterna Maranhão och Pará – är av särskilt intresse för den brasilianska regeringens åtstramningspolitik.

Utförsäljning av skogsmarker till privata bolag som antingen skövlar skog för timmer eller för att bereda väg för gruvprojekt har skapat en ohållbar situation, anser David Stuckler, politisk analytiker och professor vid Bocconiuniversitetet i Milano och som forskat kring åtstramningspolitik:

– [I Brasilien] ser vi ett förödande åtstramningsprogram som är större än något vi sett i Europa, bortsett från Grekland, säger han till tidningen Mongabay.

Ingen har ännu gripits misstänkt för mordet på Jorginho Guajajara, som ägde rum knappt två månader innan Brasilien går till valurnorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV