← Till Tidningen Global
Radar

Talibanerna tackar nej till vapenvila

Allauddin Khan/AP/TT | Talibaner i den afghanska Heratprovinsen.

Talibanrörelsen har stoppat tre bussar i norra Afghanistan och fört bort tiotals passagerare, enligt afghanska myndigheter. Kidnappningen sker kort efter det att landets president Ashraf Ghani erbjudit fundamentaliströrelsen vapenvila – något talibanernas ledare nu tackat nej till.

AFGHANISTAN Bussarna stoppades av talibankrigare, och passagerarna tvingades stiga ur. De har nu förts till en okänd plats, säger Esmatullah Muradi, talesperson för guvernören i Kunduzprovinsen.

– Bussarna var på väg från Takharprovinsen till huvudstaden Kabul. Nyheten om kidnappningen kommer samtidigt som regeringen i Kabul väntar på svar från talibanerna om den tre månader långa vapenvila som president Ghani föreslagit.

Soldater ombord

Talibanerna bekräftar att de stoppat tre bussar och tagit med sig dem som fanns ombord. Det är oklart om någon skadats i samband med händelsen.

– Vi bestämde oss för att beslagta bussarna sedan vi nåtts av uppgifter om att ett stort antal män som arbetar för de afghanska säkerhetsstyrkorna fanns ombord, på väg till Kabul, säger rörelsens talesperson Zabihullah Mujahid på telefon.

Mujahid lovar att släppa alla civila passagerare inom kort, men säger att soldaterna kommer att bli kvar.

De senaste veckorna har varit våldsamma i det krigshärjade landet, med häftiga strider i Ghazni i öst. Minst 150 soldater och omkring hundra civila har mist sina liv i våldsamheter i samband med ett talibananfall mot provinshuvudstaden. Afghanska styrkor kunde slutligen trycka tillbaka angriparna med amerikanskt stöd.

Avböjer eldupphör

Ghani lovade i helgen att afghanska säkerhetsstyrkor kommer att iaktta eldupphör med start i veckan, under förutsättning att talibanerna gör detsamma. Vapenvila är dock inte aktuell, enligt talibanernas högste ledare Haibatullah Akhunzada, som säger att striderna mot de afghanska regeringsstyrkorna kommer att fortsätta.

Den väpnade fundamentaliströrelsen har legat i krig med Kabulregeringens styrkor i åratal.

Fakta: Krigshärjat land

Afghanistan ligger i sydvästra Asien och uppskattas ha 35,5 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Majoriteten av befolkningen – omkring 60 procent – livnär sig av jordbruk och boskapsskötsel.

Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt den afghanska författningen. Särskilt under talibanstyret 1996–2001 levde Afghanistans kvinnor under hårt förtryck.

Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet. Oppositionen mot centralstyret i Kabul består i dag framför allt av talibanerna, en fundamentaliströrelse, men även av olika krigsherrar som spelar en betydande politisk roll. Våld och extremistdåd tillhör vardagen både i huvudstaden Kabul och runt om i landet.

Källa: Nationalencyklopedin

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV