← Till Tidningen Global
Radar

Känslosamt när Koreafamiljer återförenas

Lee Ji-Eun YLonhap/AP/TT | 92-åriga Lee Keum-Seom kramar om sin son Ri Sang Chol, 71, för första gången på 68 år.

Tiotusentals familjer splittrades under Koreakriget på 1950-talet. På måndagen inleds den första tredagarsåterföreningen på tre år.

KOREA Kort före lunch lokal tid anlände 14 bussar till Nordkorea. I dem fanns 89 äldre sydkoreaner, uppklädda i den gassande solen. Konvojen eskorterades av polis och vårdpersonal.

För 92-åriga Lee Keum-Seom innebär återföreningen att hon ska få se sin son för första gången sedan hon tvingades lämna honom bakom sig. Han är nu 71 år gammal.

– Jag vet inte vad jag känner, om det är bra eller dåligt. Jag vet inte om det är dröm eller verklighet, sade Lee när hon gjorde sig redo att resa från Sydkorea till den nordkoreanska semesterorten Kumgang.

Tandkräm och skor

Den äldste sydkoreanen som medverkar är 101-årige Baik Sung-kyu, som har tagit med sig gåvor i form av bland annat tandkräm, kläder och 30 par skor.

– Jag har även packat ner 20 rostfria skedar. Jag köpte allt det här eftersom detta blir mitt sista besök, säger han.

Släktingarna från de två nationerna kommer att träffas under tre dagar. De tillbringar dock bara totalt omkring elva timmar med varandra och endast tre timmar i avskildhet. Resten av tiden övervakas de av nordkoreanska agenter, något som gör det svårt att tala fritt.

–Jag har så mycket jag vill säga, men det finns en hel del restriktioner, säger Lim Eung-bok, som åkt med för att träffa sin bror och hans familj.

Tiden är knapp

Sedan år 2000 har Nord- och Sydkorea hållit 20 omgångar av återföreningar och över 130 000 sydkoreaner har anmält intresse för att delta. Men tiden är knapp för många åldrande familjemedlemmar, och vissa har avlidit medan de väntat.

Många familjer som träffat sina släktingar vid tidigare återföreningar har vittnat om bitterljuva upplevelser där tiden tillsammans varit allt för kort.

Dessutom har de ideologiska skillnaderna mellan släktingarna inte sällan hunnit växa sig stora efter flera decennier isär.

Under söndagskvällen samlades gruppen, bland annat Lee Keum-Seom, i den sydkoreanska staden Sokcho och tillbringade natten där före resan mot gränsen som inleddes på måndagsmorgonen lokal tid.

Fakta: Konflikten på Koreahalvön

Vid andra världskrigets slut intogs Korea dels av Sovjetunionen, dels av USA. En skiljelinje mellan de sovjetiska trupperna i norr och de amerikanska i söder drogs längs den 38:e breddgraden. Sovjetunionen bildade ett kommunistiskt system under ledning av Kim Il-Sung medan USA inrättade en tillfällig regering av moderata nationalister.

I augusti 1948 utropades en ny stat i söder: Republiken Korea. Samma månad arrangerades val till en folkförsamling i norra Korea och 9 september bildades Demokratiska folkrepubliken Korea.

Bakgrunden till kriget som rasade 1950–1953 kan hittas i kalla krigets spänningar men också i motsättningarna i Korea. Kommuniststaten fick kinesiskt och sovjetiskt stöd medan Sydkorea hade stöd av USA-ledda FN-trupper.

I juli 1953 slöts ett stilleståndsavtal i Panmunjom. Något fredsavtal kom aldrig till stånd och den demilitariserade zonen längs breddgraden utgör alltjämt gräns mellan Nord- och Syd­korea. Kriget krävde minst ett par miljoner människoliv.

Källa: Landguiden, NE

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV