← Till Tidningen Global
Radar

Kerala-bo: Värsta vi har upplevt på hundra år

Aijaz Rahi/TT | En man och ett barn räddas från översvämningarna i Chengannur i den Sydindiska delstaten Kerala - de värsta på 100 år.

Hundratusentals människor har tvingats lämna sina hem och antalet döda stiger till flera hundra i de svåra översvämningarna i sydindiska Kerala. – Det är en fruktansvärd situation i hela delstaten, säger Alexander Devasia, som driver ett litet hotell vid kusten, till TT.

INDIEN Bara under söndagen hittades 30 kroppar efter människor som omkommit i översvämningarna, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Sedan monsunen startade i juni, och orsakade de väldiga och dödliga vattenmängderna som har förstört mängder av byar i delstaten Kerala, har över 400 personer dött.

– Det är det värsta vi har upplevt på hundra år, säger Alexander Devasia över telefon till TT från byn Chettikad norr om hamnstaden Alappuzha.

Tusentals hjälpläger

Alexander Devasias by har klarat sig relativt bra i ovädren, berättar han. Men delar av hans familj bodde i området runt staden Chengannur, som är ett av de värst drabbade.

– Där är det riktigt illa. Alla vägar är förstörda och det går inte att ta sig dit eller därifrån. Det kommer att ta lång tid att reparera, säger han.

Släktingarna har tvingats söka skydd i ett av de över 5 600 tillfälliga hjälpläger som har satts upp i Kerala för att undsätta de vars hem har spolats bort eller blivit obeboeliga. Enligt myndigheterna befinner sig över 700 000 människor i lägren.

– De har inte blivit sjuka ännu, men vem vet vad som kommer att hända? säger Alexander Devasia.

Fruktar epidemi

Sjukdomar i översvämningarnas spår är den stora rädslan just nu. Det är svårt att hitta rent drickvatten och trots att hjälporganisationer har intensifierat sina aktiviteter saknar fortfarande stora delar av Keralas 33 miljoner invånare både förnödenheter och tillgång till el. Hälsomyndigheten har skickat representanter till byar för att kontrollera att smittsamma sjukdomar inte börjar spridas.

– Epidemier blir nästa del av den här katastrofen. Det är lera och vatten överallt. Alla hus är förstörda. Det är mycket ormbett, eftersom ormarna kommer upp nu, säger Sonja Dunkars från Stockholm.

Hon har avbrutit sin semester i Indien för att hjälpa människor på plats.

– Där jag har varit, i området Trivandrum i norra Kerala, står sjukhusens bottenvåningar under vatten.

Avbröt semestern

Fattiga fiskare har varit de som har undsatt människor med hjälp av sina båtar, berättar Dunkars. Hon har samlat in pengar från vänner i Sverige och står i en butik i granndelstaten Tamil Nadu när TT får tag på henne.

– Jag har köpt kläder, lakan, mjölkersättning, tvål och desinfektionsmedel. Jag ska strax köpa medicin, säger hon.

Oron växer nu för att katastrofen kommer att påverka den för delstaten så viktiga turistnäringen. Flera centrala turistorter är de som har drabbats allra värst.

– Det kommer att slå ut dem helt under lång tid framöver, säger Sonja Dunkars.

Efter en vecka av det kraftiga monsunregnet har skyfallen sedan ett par dagar avtagit. Armén fortsätter sin jakt på överlevande. Bara i söndags räddades 22 000 personer, enligt AFP. I vissa byar har människor klämts fast och dött av de kraftiga vattenströmmarna i sina hus.

Fakta: Populär turistort

Den indiska delstaten Kerala har 33 miljoner invånare och är till folkmängden Indiens 13:e största delstat och en av de folktätaste.

Keralas placering längs Indiens sydvästkust och dess långa kuststräcka har gjort delstaten till en populär turistdestination och turismen är en viktig del av Keralas ekonomi.

Värst drabbade av översvämningarna är Thrissur och Chengannur som ligger i inlandet i centrala Kerala.

Regnmängden under årets monsunperiod i Kerala har varit 40 procent större än normalt, vilket har tvingat myndigheterna att släppa ut vatten från överfulla dammar. Det i sin tur har skapat översvämningar i floder.

Skadorna efter översvämningarna beräknas till 3 miljarder dollar.

Källa: AFP, Reuters, Nationalencyklopedin, Landguiden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV