← Till Tidningen Global
Radar

Kampanj ska lyfta fram kvinnor inför valet i Brasilien

Gonzalo Gaudenzi/IPS | Möte inom nätverket Mídia Ninja vid organisationens lokaler i centrala Rio de Janeiro.

Trots att de utgör hälften av befolkningen är färre än var tredje riksdagsledamot i Latinamerika kvinna. Nu pågår en kampanj inför valet i Brasilien där målet är att fler kvinnliga kandidater ska lyftas fram i offentligheten.

BRASILIEN I genomsnitt upptas bara knappa 30 procent av riksdagsplatserna i Latinamerika av kvinnliga politiker. Men nyligen skapades ett nytt nätverk i Rio de Janeiro som syftar till att bryta den manliga dominansen. Nätverket Midia Ninja samlar journalister, kommunikatörer, personer som är aktiva på sociala medier, fotografer och andra engagerade som delar målsättningen.

– Tanken är att kampanjen ska ge stöd till kvinnor så att de får en verklig chans att bli valda, säger nätverkets koordinator Driáde Aguiar till IPS.

Siktet är inställt på valet i Brasilien den 7 oktober, då president, delstatsguvernörer och parlamentsledamöter ska väljas. Efter att kampanjen lanserades har nätverket fått kontakt med fler än 100 olika kvinnliga kandidater som man planerar att hjälpa att föra fram sina budskap genom bland annat pressmeddelanden och budskap på sociala medier.

Midia Ninjas främsta mål är att visa att ”politik också är något för kvinnor”.
Även om Brasiliens lagar slår fast att varje parti eller koalition måste ha minst 30 procent kvinnor bland sina kandidater, så tillämpas inte den regeln full ut.

– Partierna ser till att uppfylla 30 procents-regeln, men kvinnorna får inte samma stöd som männen. De får inga som hjälper dem presskontakter och strategier, de får inga bidrag, de får inte lika mycket tid i tv. De får med andra ord inte möjligheten att bli invalda, säger Driáde Aguiar.

Hon påpekar att trots att 52 procent av den brasilianska befolkningen består av kvinnor så är endast 10 procent av medlemmarna i kongressens underhus kvinnor. Endast 13 av senatens 81 platser upptas av kvinnor medan det går sju män på varje kvinna i städernas fullmäktigeförsamlingar.

Förutsättningen för att Midia Ninja ska engagera sig för en kvinnlig kandidat är att de går till val på en ”progressiv, demokratisk och feministisk” politik. Som exempel nämns att de bör vara engagerade i kampen mot det våld som drabbar kvinnor, eller arbetet för lika löner.

– Vi letar efter feministiska kandidater som i sina program tar kvinnor på allvar, säger Driáde Aguiar.

En av de kandidater som får stöd är Daniella Monteiro, som kandiderar för vänsterpartiet PSOL. Hon menar att kampanjen uppmuntrar till en viktig diskussion och understryker att många brasilianska kvinnor tvingas dubbelarbeta samtidigt som de även måste hantera olika problem i sina bostadsområden.

– Sådan är situationen för medelklasskvinnor och för svarta kvinnor i favelorna, som tvingas göra detta utan någon hjälp och utan tillgång till rättigheter som sjukvård, utbildning och en trygg offentlig miljö, säger Daniella Monteiro till IPS.

Hon menar att fler kvinnor i politiken också skulle innebära att kvinnors erfarenheter blir mer belysta.

– Det handlar om att kvinnor ska betraktas som politiska varelser, säger Daniella Monteiro, som själv växte upp i en favela.

Hon är den första i sin familj som lyckats skaffa sig en universitetsutbildning.
– Jag kommer från en svart ungdomsrörelse i en favela. Och vid sidan av det politiska kampanjarbetet är jag en svart kvinna som möter strukturella problem dagligen, säger hon.

Situationen skiljer sig åt mellan olika länder i Latinamerika och enligt FN-organet UN Women är Bolivia tillsammans med Rwanda de enda länderna i världen där kvinnorna utgör en majoritet i parlamenten.

Alejandra Valdés, som arbetar med jämställdhetsfrågor vid FN:s ekonomiska kommission för Latinamerika och Karibien, Eclac, säger att andelen kvinnor som innehar beslutsfattande positioner i regionen har ökat – men att mycket arbete fortfarande återstår. Enligt henne var andelen kvinnliga parlamentariker i Latinamerika 29,8 procent i maj i år, vilket var en högst marginell ökning med samma period föregående år.

I fem av regionens länder upptar kvinnor mer än 40 procent av platserna i parlamenten. Detta samtidigt som det finns 15 länder i regionen där färre än var femte plats upptas av en kvinnlig politiker medan siffran ligger på under 10 procent i Haiti och Belize.