← Till Tidningen Global
Radar

Nya protester i Bukarest

Vadim Ghirda/AP/TT | Demonstranter utanför regeringsbyggnaderna i Bukarest på lördagen.

Tiotusentals människor har samlats i Rumänien i protest mot korruptionen och med ett högljutt krav: att regeringen ska avgå.

RUMÄNIEN Efter fredagens bitvis våldsamma demonstrationer i Bukarest, med upp emot 100 000 deltagare, samlades folk ånyo på gator och torg i flera rumänska städer på lördagen.

Runt 40 000 människor demonstrerade framför regeringsbyggnaderna i huvudstaden. Det skanderades avgångskrav och det viftades med rumänska flaggor och EU-flaggor. Det har även protesterats i städerna Cluj, Sibiu, Brasov, Timisoara och Iasi.

Efter åklagaravsked

Fredliga demonstrationer har varit ett återkommande inslag i Rumänien sedan den socialdemokratiska regeringen tog över förra året och försökte avkriminalisera flera korruptionsbrott. Lagändringarna mötte kritik från EU och USA och prövas nu av den rumänska konstitutionsdomstolen.

I juli avskedades åklagaren Laura Codruta Kovesi, ett affischnamn mot korruptionen, vilket fick demonstranterna att kräva den rumänska regeringens avgång.

Vid fredagens demonstrationer använde polis vattenkanoner och tårgas när demonstranter försökte bryta igenom avspärrningar. Över 450 demonstranter och ett 30-tal poliser skadades.

Avfärdar avgångskrav

Det socialdemokratiska regeringspartiets ledare Liviu Dragnea är i praktiken Rumäniens regeringschef, men får inte vara premiärminister på grund av att han tidigare har dömts för valfusk. Han avfärdar avgångskraven mot regeringen:

”Jag vill försäkra alla rumäner att parlamentet inte kommer att låta någon upplösa demokratin, hindra individens fri- och rättigheter, ändra resultatet av valen och omkullkasta ordningen i den rumänska staten genom våld”, skriver Dragnea i ett uttalande.

Presidenten Klaus Iohannis, som stödjs av den mitten-höger-orienterade oppositionen, kritiserade tidigare polisens ”brutala” och ”oproportionerliga” ingripande vid fredagsdemonstrationerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV