← Till Tidningen Global
Radar

Dödligt våld när malierna valde president

Annie Risemberg/AP/TT | Malierna röstade på söndagen i en andra omgång av landets presidentval.

Trots skärpt säkerhet sköts chefen för en vallokal i Timbukturegionen ihjäl och över 100 vallokaler tvingades hålla stängt.
Men den andra omgången av västafrikanska Malis presidentval blev ändå lugnare än den första.

MALI Det var på eftermiddagen som sex beväpnade män stormade in i vallokalen i Arkondia. En lokal tjänsteman som blev vittne till händelsen beskriver männen som jihadister och säger att de beordrade alla i rummet att hålla upp händerna. De sade också att ingen fick rösta där.

– Vallokalschefen försökte fly och jihadisterna sköt och dödade honom, berättar tjänstemannen för nyhetsbyrån AFP.

Händelsen bekräftas av säkerhetskällor.

Extra soldater

Enbart timmar tidigare, kvällen före valet, hade tre misstänkta attentatsmän gripits. Och i Kiname i det oroliga norr fick röstningen ställas in eftersom beväpnade män stal allt valmaterial och eldade upp det. Dessutom tvingades ett hundratal vallokaler i centrala och norra Mali hålla stängt, enligt den lokala observatörsgruppen POCIM.

Efter att vallokalerna stängt klockan 20 svensk tid räknades röster på flera av de 23 000 lokaler som hållit öppet. Valdeltagande tros dock ha varit lågt, på grund av ihållande regn och bristande entusiasm. Resultatet väntas inom fem dagar.

Söndagens händelser påminner till viss del om valets våldsomgärdade första omgång i slutet av juli. Men då tvingades hela 800 vallokaler hållas stängt på grund av attentat. Till den andra omgången hade 6 000 extra soldater satts in, utöver de 30 000 som redan var i tjänst. Och i huvudstaden Bamako verkar det mesta ha gått lugnt till.

– Jag förväntar mig att den nye presidenten löser problemet i norr, det vill säga fred. Om freden återvänder så återvänder organisationer och investerare och jobb skapas, sade Dramane Camara, som röstade på en skola i Bamako, till nyhetsbyrån Reuters.

Bättre ekonomi och fred

Den segertippade sittande presidenten Ibrahim Boubacar Keita, 73 år, har utmanats i valet av 68-årige Soumaila Cissé, som tidigare har varit finansminister. Vid den första valomgången fick Cissé 18 procent av rösterna mot 42 procent för Keita – något som ledde till anklagelser om fusk från Cissé och andra oppositionspolitiker. Även på söndagen slog Cissés parti larm om fusk.

Båda presidentkandidaterna har lovat bättre ekonomi och kamp mot islamistisk extremism. Militanta grupper i norr, främst al-Qaidas nordafrikanska gren (Aqim) och terrorrörelsen IS, anses återigen vinna mark efter att den forna kolonialmakten Frankrike grep in 2013 för att driva bort extremisterna.

Bakgrund: Mali och presidentvalet

Mali ligger i inre Västafrika. Till ytan är landet nästan tre gånger så stort som Sverige.

Landet var en relativt stabil demokrati från 1992 fram till en statskupp 2012. Efter kuppen har landet plågats av en konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister.

I juni 2015 slöts ett fredsavtal mellan regeringen och rebellstyrkorna, men oroligheterna kvarstår. Våldet har också spillt över till grannländerna Burkina Faso och Niger.

Under de gångna månaderna har över 100 personer dödats, vilket sätter ljuset på hur skör säkerheten är. Den senaste blodiga attacken, ett jihadistattentat i nordöstra Mali, skedde bara veckor innan den första valomgången.

Våldet är en central fråga i valet. President Ibrahim Boubacar Keita beskylls av sina motståndare för att inte ha lyckats skapa säkerhet i landet. Ledaren har avfärdat de senaste månadernas många attacker som ”rester av terrorism”.
I presidentvalets första omgång fick Keita 41,7 procent av rösterna medan Cissé fick 17,8 procent. Valdeltagandet var 43 procent.

Källa: AFP, Reuters

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV