← Till Tidningen Global
Radar

Rapport: Många unga migranter kan ha utsatts för trafficking

Santi Palacios/AP Photo/TT | Migranter får hjälp att stiga i land på Sicilien av spanska organisationen Proactiva Open Arms.

Flera tusen minderåriga migranter och flyktingar som anlänt till Italien har avvikit från mottagningscentren i landet. I en ny rapport varnar Rädda Barnen för att en del av dem kan ha utsatts för trafficking.

ITALIEN Enligt den nya rapporten saknades i maj uppgifter om 4 570 minderåriga migranter och flyktingar som anlänt till Italien. Rapportförfattarna varnar för att de som avviker hamnar i en mycket utsatt position eftersom de saknar pengar, inte kan språket och ofta är traumatiserade efter sin långa resa till landet – och därmed löper ökad risk att bli utnyttjade.

Många barn uppges bli utsatta för sexuella övergrepp eller för tvångsarbete. Enligt Rädda Barnen tvingas en del flickor prostituera sig för att betala för sin resa till Italien, eller för att få mat och husrum. Enligt Rädda Barnen kan en flicka från Nigeria ha dragit på sig en skuld på upp till motsvarande närmare en halv miljon kronor för resan från hemlandet till Europa.

Organisationen har dokumenterat att många minderåriga lämnar mottagningscentren redan efter några dagar.

Riccardo Noury, språkrör för Amnesty International i Italien, säger till IPS att manliga migranter ofta tas emot med öppna armar av skrupelfria grupper eftersom de kan utnyttjas som arbetskraft under usla villkor. Kvinnor välkomnas däremot enligt honom oftast endast för att de kan utnyttjas som prostituerade.

– Genom att inte garantera lagliga och säkra vägar för dem som flyr undan krig och förföljelse, genom att inte organisera och erkänna förekomsten av migrantarbetare, gör vi bara en tjänst åt de kriminella grupper som blir rika på handeln med människor, säger Riccardo Noury till IPS.

Uppskattningar från FN-organen ILO och IOM gör gällande att nästan tio miljoner barn och ungdomar i världen exploaterades som arbetskraft eller inom sexindustrin under 2016.