← Till Tidningen Global
Radar

Nya Zeeland erbjuder våldsoffer betald ledighet

Bernard Spragg/Flickr | Väggmålning av "Rone" i Canterbury, Nya Zeeland.

Offer för våld i nära relationer i Nya Zeeland får rätt till betald ledighet från sina arbeten i tio dagar. Tanken med lagen är att ledigheten ska tillhandahålla offren möjligheten att lämna sin partner, säkra en ny bostad och skydda sig själva och eventuella barn.

NYA ZEELAND Jubel och applåder utbröt i parlamentet när lagförslaget röstades igenom i slutet av juli. Jan Logie från landets gröna parti var initiativtagare till förslaget och såg utfallet som ”en stor seger”.

Logie har själv erfarenhet på området genom sitt arbete med utsatta kvinnor på ett hem för offer för våldsdrabbade kvinnor och barn. Lagen bör enligt henne ses som ett första steg för att på allvar tackla Nya Zeelands ”hårresande höga antal fall av våld i nära relationer” – och förhoppningsvis inspirera andra länder att följa efter.

– [Med lagen] lämnar vi inte bara saken åt polisen att reda ut, utan vi inser att vi alla måste bidra till att hjälpa offren, sa en märkbart rörd Logie i parlamentet.

Lagförslaget röstades igenom med siffrorna 63–57 och välkomnas av kvinnogrupper runtom i Nya Zeeland som i och med förslaget får ta del av en halv miljard kronor i tillskjutna medel i arbetet mot våld mot kvinnor.

Kvinnogrupper understryker samtidigt att frågan inte får stanna med den nya lagen.

– Lagen är ingen ”magisk kula” och ingen förebyggande åtgärd, men likväl ett steg i rätt riktning, säger Ang Jury, chef för Women’s Refuge, i ett pressmeddelande.

Oppositionen, ledd av Nationalistpartiet, röstade emot förslaget och anklagade den Laborledda regeringen för att låta medelstora företag bekosta ett i praktiken verkningslöst initiativ. Fastän Nya Zeeland var första land i världen att införa kvinnlig rösträtt 1893 uppvisar landet de högsta dokumenterade våldssiffrorna i nära relationer bland världens i-länder, och enligt organisationen It’s Not OK utförs hälften av alla mord av en nära anhörig.

Partier i Australien och i vissa provinser i Kanada har lovat att införa liknande lagstiftningar om de vinner väljarnas förtroende.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV