← Till Tidningen Global
Radar

Extremister stora förlorare i Pakistans val

Foto: Ashfaq Yusufzai/IPS / Gatorna i pakistanska städer och byar var kantade av partiernas flaggor och vimplar inför valet 25 juli och valdeltagandet blev det högsta hittills.

Valet i Pakistan visade med överväldigande majoritet att folket inte stödjer extremistiska partier och politiker som har kopplingar till förbjudna terrorgrupper. I stället röstade de på kandidater som har lovat att arbeta för fred.

PAKISTAN ”Inget av de partier som har kopplingar till terrorism vann någon av de 272 platserna i parlamentet – eftersom befolkningen inte vill ge dem någon makt”, säger statsvetaren Muhammad Junaid till IPS.

På lördagen meddelade valmyndigheten att den tidigare cricketstjärna Imran Khans parti Pakistans rörelse för rättvisa, PTI, blivit vinnare genom att ta hem 115 av de 272 platserna i nationalförsamlingen. Detta samtidigt som det tidigare regeringspartiet Muslimska förbundet-Nawaz fått 64 platser och det tredje största partiet PPP vunnit 43 platser. Resterande platser gick till mindre partier och oberoende kandidater, medan de militanta grupperna blev valets stora förlorare.

Muhammad Junaid, som är
statsvetare vid universitetet i Peshawar, understryker att Pakistan har drabbats mycket hårt av terrorism och att valet visar att befolkningen klart och tydligt tar avstånd från grupper som har kopplingar till extremister.

Det parti som ställt upp med kandidater som påstås ha kopplingar personer som utförde terrordådet i Mumbai i grannlandet Indien 2008, där 108 människor förlorade sina liv, lyckades inte vinna en enda plats i parlamentet. Även flera andra partier med extremistiska kopplingar fick mycket dåliga valresultat.

Inför valet kritiserades Pakistan hårt av internationella medier, människorättsorganisationer och politiker eftersom hundratals kandidater med tydliga kopplingar till extremister kunde ställa upp i valet.

Pakistan har drabbats av ett stort antal terroristattacker under valrörelsen, varav den värsta utfördes i provinsen Baluchistan den 13 juli, då kandidaten Siraj Raisani och ytterligare närmare 150 personer dödades i ett självmordsattentat. På valdagen utfördes ytterligare ett terrordåd, som krävde 30 liv, i provinsen.

Trots våldshotet valde närmare 55 procent av landets 100 miljoner valberättigade att delta i valet, vilket är den högsta siffra som uppmätts i landet. Under valdagen bevakades vallokalerna av 350 000 soldater.

I sitt segertal fortsatte Imran Khan att fördöma terrorism samtidigt som han lovade att arbeta för att uppnå fred i regionen.

– Vi vill skapa bättre relationer med grannländerna Indien, Iran och Afghanistan samt med Kina och USA, för att skapa fred i regionen, sade han.
Den politiske analytikern Khadim Hussain menar att valet blev en ”högljudd kampanj” i kampen mot terrorismen.

– Köerna var långa utanför vallokalerna. Människor var uppspelta och valet bevisade att människor vill ha demokrati och är motståndare till terrorism i alla dessa former, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV