← Till Tidningen Global
Radar

Trump vill stoppa miljötest

Foto: Evan Vucci/AP Photo/TT | Donald Trump vill se sänkta krav på avgasrening och tester av nya bilar i USA.

Miljömyndigheter i Kalifornien har hyllats för att ha avslöjat omfattande fusk med utsläppssiffror i vad som senare kom att kallas dieselgate. Nu väntas Trumpadministrationen lägga fram ett förslag som stoppar delstaten från att utsläppstesta bilar, rapporterar Expressen.se genom sin tidning Allt om bilar.

USA Fusket med utsläppssiffrorna från dieselbilar är kanske bilvärldens största skandal någonsin. 2014 visade en studie från den Kaliforniska myndigheten med ansvar för luftkvalitet, California Air Resources Board, att Volkswagens siffror från dieselmotorer inte stämde.

Trumpadministrationen kommer nu att lägga fram flera förslag för bilmarknaden i USA. Ett av dem är att det specialtillstånd som Kalifornien har för att få testa utsläpp från bilar ska dras in. Ett annat är de regler som i dag finns i staten för att gynna elbilar ska upphöra. Det uppger källor för Reuters.

Det kanske viktigaste förslaget för utsläppen från trafiken är att utsläppskraven på bilar ska frysas 2020, och alltså inte hela tiden bli tuffare. Det skulle, enligt utredare, öka amerikanernas konsumtion med en halv miljon fat olja – varje dag. I dag har sjutton stater, bland andra Kalifornien, egna utsläppskrav som blir tuffare varje år.

Ett av Trumpadministrationens huvudargument är trafiksäkerheten, som man menar blir bättre eftersom nya bilar kommer att bli billigare när miljökraven sänks. Förslagen kan, om de läggs fram i sin nuvarande form, vara ett hårt slag mot amerikanska bilföretag som satsar stort på elbilar, till exempel Tesla och General Motors. Det kommer också att skapa stor konflikt och återigen sätta frågan om statligt självstyre på sin spets.

– Vi är redo att använda varje juridiskt verktyg vi har för att skydda utsläppskraven, säger Kaliforniens högst uppsatte jurist, Attorney General Xavier Becerra, i ett uttalande.