← Till Tidningen Global
Radar

Skärpt information till bärplockare

Kallestad, Gorm | Bärsäsongen har precis dragit i gång men värmen och brandrisken ställer till det för bärföretagen.

Utländska bärplockare som nu anländer till Sverige får extra information om den extrema brandrisken i de torra skogarna.
– Vi kan helt enkelt inte ha folk i skogen som inte förstår detta, säger Robin Gillå på bärleverantören Ransäters Invest.

SVERIGE/THAILAND Merparten kommer från Thailand. Information ges både skriftligt och muntligt.
– Vi informerar på thai om att det är eldningsförbud och vad det innebär: att man inte får röka och slänga fimpar, inte göra upp eld överhuvudtaget och inte heller parkera bilen på högt gräs, säger Robin Gillå, depåchef på Ransäters Invest, som anlitar nära tusen personer från thailändska bemanningsföretag.

Säsongen har precis dragit i gång och Robin Gillås företag säljer hjortron och blåbär från skogar i Värmland, Dalarna, Västerbotten och Norrbotten. Bärplockare som bryter mot eldningsförbudet får inte arbeta kvar. Samma regler gäller på flera företag.

–De blir uppsagda och får åka hem. Vi har haft ett tillbud med en grupp som fått en skriftlig varning, säger Gillå.
Länsstyrelsen i Västernorrland har uppmanat länets bärföretag att ge tydlig information till plockstyrkan.
– Vi har ringt runt till flera bäruppköpare för att påminna om eldningsförbudet, säger beredskapshandläggare Jonna Toivonen till tidningen Allehanda.

Bortsett från risken med bränder har den heta sommaren bäddat för ett dåligt bärår.
– Det är väldigt torrt i skog och mark, och väldigt dåligt med bär på hyggena. Man får söka sig till skyddade platser i skog eller dalgångar, säger Robin Gillå.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV