← Till Tidningen Global
Radar

Brandflyg behövs i Grekland

Alla som nu kämpar mot bränderna i skog och mark kan få se mindre av understöd ovanifrån. De europeiska brandflygplanen behövs mer akut i andra delar av Europa. På grund av bränderna i Grekland kan inte Sverige räkna med ytterligare hjälp från EU med brandbekämpningsflyg, enligt MSB.

SVERIGE – Två italienska plan lämnar Sverige under helgen. Däremot har Turkiet erbjudit ett sådant plan. Det har vi accepterat, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, vid en presskonferens.

Läget i brandområdena beskriver myndigheten som något bättre jämfört med i går och tidigare dagar.
– Vi har god kontroll över de större bränderna. Begränsningslinjerna håller, säger Emma Nordwall, sakkunnig vid räddningstjänsten.

Myndigheten bygger just nu upp något man kallar en ”taktisk reserv” i Växjö.
På torsdagsmorgonen summerade SOS Alarm till 21 bränder i terräng i landet. Ett välbehövligt väderomslag kan komma redan till helgen, enligt SMHI:s prognos, som ser ut att ge regn även till branddrabbade områden.
– På lördagen kommer det ostadigare väder i form av regnskurar i södra och mellersta Sverige. Under söndagen visar prognoserna att det ska komma mer regn och skurar. Lokalt kan det bli bra regnmängder mitt på dagen i Svealand och södra Norrland med 10–15 millimeter på sex timmar. Det är en hel del. Men jag vet att det krävs jättemycket på en gång så regnet räcker inte för att släcka bränder, men det är en bidragande faktor att det inte sprider sig, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog vid SMHI till TT.

Framåt måndagen kan regnet även nå de värst drabbade områdena i Dalarna samt södra och mellersta Norrland. Eldningsförbud råder fortfarande i hela landet.

Brandplan sätts in

I dag ska två av brandbombningsplanen användas vid branden i Älvdalen och två vid branden i Hälsingland. Det handlar om de nya portugisiska plan som anlände i går till Sverige och de två italienska planen. I går kväll flög de franska planen tillbaka till basen i Frankrike för byte av besättning. Ett stort antal svenska och utländska helikoptrar deltar i släckningsarbetet.
– Läget är väl stabilt nu på så sätt att begränsningslinjerna hålls. I Jämtland ser det mycket bättre ut nu medan det är mer kritiskt i Älvdalen och i Ljusdal, säger Patrik Jansson, presstalesperson för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB.

I Älvdalen väntas vinden tillta men också vända mot sydväst, vilket trots att det är i riktning mot Dalälven och bebyggda områden, är till fördel för att begränsa branden, enligt Anders Rosén, presstalesperson för räddningstjänsten i Mora.
– Det blir lättare att begränsa branden åt det hållet. Här finns myrar, vägar och annat som kan bli begränsningslinjer. Åt andra hållet finns ingenting, bara skog och det är ganska bergigt och kuperat och där är det svårt att bekämpa elden från marken, säger han.

Under natten har bandvagnar kört utmed myrarna i sydväst för att trycka upp vatten och skapa en naturlig begränsningslinje för branden.
– Vi tror att vi kommer att kunna hålla begränsningslinjerna, säger Rosén.

Varning för höga temperaturer

SMHI:s varningar om extremt höga temperaturer och höga temperaturer har dock inte ändrats.
Hjälpen från andra länder är fortfarande stor. Nu skickar även Grönland brandmän till Sverige, skriver Expressen som hänvisar till den grönländska tidningen Sermitsiaq. Sex grönländska brandmän har rest till Sverige för att i ett par veckors tid arbeta med att bekämpa elden.

Det råder fortfarande extrem brandrisk och MSB uppmanar till grillningsförbud i hela landet.
”Med anledning av den extrema brandrisk som råder i stora delar av landet uppmanar MSB berörda kommuner och länsstyrelser att skärpa redan gällande eldningsförbud till att inkludera alla platser, inklusive egen tomt”, skriver MSB på sin hemsida.
Eldningsförbud gäller i hela landet. Det betyder att det är förbjudet att elda och grilla utomhus, på vissa håll även på din egen tomt. Alla uppmanas läsa på räddningstjänstens eller kommunens hemsida vad som gäller.

Falska poliser

Ljusdals kommun skriver på sin webb att polisen i region Mitt varnar för falska poliser i närheten av bränderna.
”Det förekommer uppgifter att det rör sig personer i området i närheten av bränderna och utger sig för att vara poliser utan att vara det. Det är inte bekräftat att detta har skett, men polisen vill uppmana allmänheten att begära att få se legitimation när de talar med personer som uppger att de är myndighetsrepresentanter”, skriver de.

Zoom

Tysk cannabisreform framskjuten – blir troligtvis verklighet 2024

Tysklands cannabisreform legaliserar upp till 25 gram för eget bruk, att ha tre plantor hemma och icke-kommersiell odling på cannabisklubbar.

Nästa år väntas det bli lagligt att odla och röka cannabis i Tyskland. Förslaget om legalisering skulle ha behandlats i parlamentet den 16 november, men sköts fram till december. Orsaken var finjusteringar. Syre frågade professor Ted Goldberg om den tyska liberaliseringen kan komma att påverka den svenska restriktiva narkotikapolitiken.

Det tyska reformen tillåter vuxna tyskar att lagligt inneha cannabis och odla högst tre växter för personligt bruk. Det skapas också cannabisklubbar, som ska kunna distribuera drogen till medlemmar.

Carmen Wegge, parlamentsledamot för det tyska socialdemokratiska partiet, SPD, kommenterade det uppskjuta beslutet på sociala medier, rapporterar Marijuana moment, en nyhetssajt med fokus på cannabis.

”Det betyder att vi inte håller tidtabellen. Jag vet att detta är en stor besvikelse för många. Det var därför det här beslutet inte var lätt. Men välformulerade förbättringar ligger i allas intressen,” skrev hon.

Förseningen innebär sannolikt att reformen inte blir verklighet före årsskiftet, vilket var ett löfte från regeringskoalitionen bestående av det socialdemokratiska SPD, De gröna och det liberala FDP.

Kontroversiellt

Ted Goldberg, professor emeritus i sociologi, säger att det inte går att veta om den tyska reformen kommer att påverka Sveriges narkotikapolitik.

– Vi vet inte ännu hur det blir i Tyskland. Det är kontroversiellt och en del vill inte ha en legalisering. Modellen som är på gång liknar den spanska, med cannabisklubbar där man odlar för medlemmar. Det är inte en kommersiell modell som i Kanada och nästan hälften av delstaterna i USA, men visst kan jag tänka mig att det finns företag som vill komma in och göra vinster. Så vi vet inte hur utveckligen på sikt blir, säger han.

Den tyska reformen har fått kritik. Senast under en utfrågning ii parlamentet drev kristdemokraterna, CDU/CSU, på för att inte legalisera cannabis utan i stället ”förbättra hälso- och utbildningsskydd, förebyggande arbete och forskning”, rapporterar sajten.

Andra motståndare till förslaget är den nationella läkarföreningen, den tyska domarföreningen och polisen. Från det tyska polisfacket för de fram att legaliseringen kan leda till en ökning av organiserad brottslighet.

– Polisen kan inte kontrollera vad som händer i klubbarna och det finns en risk att det växer fram nya kriminella nätverk, säger Alexander Poitz, vice ordförande för polisfacket, rapporterar SVT nyheter.

Ted Goldberg är professor emeritus i sociologi och hans huvudsakliga forskningsområde är svensk narkotikapolitik
Ted Goldberg är professor emeritus i sociologi och hans huvudsakliga forskningsområde är svensk narkotikapolitik. Foto: Privat

”Tyskland pionjär”

Om Sverige påverkas av att snart ha det mest knarkliberala landet i Europa som granne diskuterade en panel i SVT:s Utrikesbyrån den 14 november.

– Det som är spännande med förslaget är att det bryter mot våra fördomar om Tyskland som ett konservativt land och som inte går i bräschen för liberaliseringar. Går det här igenom blir Tyskland en pionjär i Europa, säger Caroline Salzinger, tidigare Tysklandskorrespondent på Sveriges radio.

År 2022 lanserade Tysklands hälsominister, Karl Leuterbach, planerna på vad han kallade Europas mest liberala legalisering av cannabis och ”den mest reglerade marknaden” inom EU. Syftet är att bekämpa illegal drogmarknad, att kunna kontrollera utbud och kvalitet och att komma bort från att brottsstämpla miljoner konsumenter.

Det finns en rad regler för klubbarna: till exempel att cannabis som odlas inte ska säljas utan delas ut till medlemmarna och klubbarna får ha maximalt 500 medlemmar, samtliga minst 18 år. Medlemmar över 21 år får som mest 50 gram cannabis i månaden, i åldern 18–21, 30 gram, rapporterar Svensk förening för beroendemedicin.

Det Tyskland planerar är en legalisering, till skillnad från Nederländerna och Portugal där privat bruk till viss del är avkriminaliserat. Malta och Luxemburg har legaliserat cannabis för eget bruk.

”Missuppfattning”

Exakt hur lagen kommer att se ut är inte helt klart, men utkastet är omkring 200 sidor långt, rapporterar SVT nyheter.

– När Tyskland aviserade att man skulle legalisera cannabis såg man framför sig en nordamerikansk modell med licensierade butiker, men man ville inte utmana EU och då blev cannabisklubbarna där man landande, säger Johan Wicklén, författare till boken Vi ger oss aldrig som behandlar svensk narkotikapolitik.

Efter EU-förhandlingarna ändrade Tyskland reformförslaget från försäljning i licensierade butiker till etablerande av klubbar, där upp till 500 vuxna medlemmar kan odla cannabis för eget bruk.

Utrikesbyråns tredje gäst, juristen Jens Lapidus, är skeptisk till att legalisering tar bort kunder från den svarta marknaden.

– Jag tror det är en missuppfattning i Sverige att narkotikahandeln och i synnerhet marijuana är så viktig för gängen. Den omsätter naturligtvis ett antal miljarder, men gängen är inte bara beroende av detta. Ännu större summor, kanske tiodubbelt, kommer från bedrägeriverksamheter, säger han.

Den svenska, illegala cannabismarknaden var 2020 värd mellan 1,2 och 3,1 miljarder om året, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, och har kallats en viktig basinkomst för kriminella gäng.

Tysklands hälsominister, socialdemokraten Karl Lauterbach aviserade regeringens liberalisering av cannabispolitiken den 16 augusti 2023
Tysklands hälsominister, socialdemokraten Karl Lauterbach aviserade regeringens liberalisering av cannabispolitiken den 16 augusti 2023. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Påverkas Sverige?

Enligt Johan Wicklén visar Kanadas femårsuppföljning efter legaliseringen 2018 att nu köper cirka två tredjedelar cannabis från den lagliga marknaden.

Men i den amerikanska delstaten Kalifornien köper fortfarande cirka två tredjedelar cannabis från den svarta marknaden. Primärt handlar det om att det har varit svårt att konkurrera med priset, menar Wicklén.

På frågan om svensk politik kommer att påverkas pekar Jens Lapidus på att Sverige tvärtemot går åt det repressiva hållet medan Johan Wicklén menar att en majoritet under 30 år vill ha en legalisering.

– Det kommer att påverka den svenska politiken om 10–15 år. Vi vet också att svenskar är trendkänsliga, så går många länder åt det här hållet kommer även vi att göra det, säger Johan Wicklén i programmet.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) svarade att ”det är viktigt för mig att Sverige kan fortsätta att bedriva en restriktiv politik” i en riksdagsdebatt i den 22 augusti 2023, som gällde frågan hur han ska agera för Sverige gällande den tyska legaliseringen.

– Det gäller att vara observant på omvärlden och följa andra länder som väljer andra vägar. Vi får ställa frågan: Vad finns det för erfarenheter av detta? Det ska vi inte göra för att Sverige ska ändra sig, utan vi ska fortsätta att ha en restriktiv hållning”, säger han.

Ha en diskussion

– Ansvarig minister, Jakob Forssmed, säger att han följer vad som händer i andra länder. Men problemet i Sverige är att politiker har investerat så mycket prestige i idén om det narkotikafria samhället, som vi länge propagerade för även utomlands, så det är svårt för politikerna att byta fot. Många partier och politiker vill inte riskera att förlora röster eller få mindre representation för att ändra narkotikapolitiken, säger Ted Goldberg.

Han hänvisar till sin debattartikel Politiskt mod krävs för att komma tillrätta med narkotikaproblematiken i Altinget den 8 november. Där skriver han att den nyss avslutade statliga narkotikautredningen, förutom förslag på vårdinsatser, presenterar ”faktaunderlag som belyser många argument som narkotikapolitikens kritiker länge poängterat”.

– I Tyskland drev De gröna på och Socialdemokraterna fick bjuda på några saker i samarbetet. I Sverige är bara ungdomsförbunden för att utreda en avkriminalisering, så inget parti driver frågan. Problemet är att man inte har en ordentlig diskussion i samhället, utan alla ska ha samma linje och det blir svårt om man sticker ut från den, säger han.

Läs mer:

Monsterbyråkrati när Tyskland vill legalisera

Urvattnad legalisering av cannabis i Tyskland

Tysk legalisering kan skapa grön våg i Europa

Tysk koalition vill legalisera cannabis

Fem av sju ungdomsförbund vill avkriminalisera narkotika

Vad är avkriminalisering?

Avkriminalisering innebär att handlingen, ofta bruk eller mindre innehav, fortfarande är olaglig men inte längre kriminell. Dock kan personen ändå få en påföljd.

Exempel: Portugal
2001 genomförde Portugal en avkriminalisering av bruk och innehav av en mindre mängd narkotika. Även om det fortfarande är olagligt leder det alltså inte till fängelse eller en prick i brottsregistret.

Huvudsyftet var att bedöma behandlingsbehov och främja hälsa.
Den som blir tagen drogpåverkad eller med några gram narkotika på sig (upp till 25 gram cannabis) ska infinna sig hos en avrådningskommission, som avgör påföljd, till exempel vård, varning eller böter.

En av de största segrarna för Portugal är minskande antal hivsmittade injektionsmissbrukare, från 1 482 år 2000 till 78 år 2013. Den drogrelaterade dödligheten minskade inledningsvis drastiskt men har sedan gått upp igen.

Vad är legalisering?

Legalisering betyder att det, utöver att bruka och inneha cannabis, är tillåtet att tillverka och sälja cannabis.

Exempel: Kanada
År 2018 legaliserades cannabis i Kanada. ­Huvudargumenten var att minska ungdomars tillgång till cannabis, slå undan benen på den illegala cannabismarknaden samt skydda människors hälsa och säkerhet.

Precis som i den amerikanska delstaten Colorado får kanadensarna äga ett fåtal plantor, inneha cannabis för eget bruk samt köpa det i licensierade butiker, i vissa delstater privatägda och i andra ägda av myndigheterna.

I början av 2019 hade 18 procent av kanadensarna över 15 år använt cannabis de senaste tre månaderna, jämfört med 14 procent före legaliseringen 2018, enligt Amir Englund, cannabisforskare vid King’s college i London. Ökningen var störst bland personer över 45 år. Men bruket bland unga ser inte ut att ha gått upp och andelen dagliga brukare verkar inte ökat.

Övergången från en svart till vit marknad har gått saktare än regeringens förhoppningar. En anledning som uppges är att tillgången på cannabis var begränsad i startskedet och i många provinser fanns få licenserade butiker.

En annan anledning är att höga priser på laglig cannabis försvårar möjligheten att konkurrera med den svarta marknaden. Enligt Kanadas folkhälsomyndighet uppvisar den lagliga försäljningen en stadig ökning.

Källor: Folkhälsomyndigheten, SVT, TT, The Conversation, Statistics Canada