← Till Tidningen Global
Radar

21-åriga Elin stoppade utvisning

I måndags kväll skulle ett plan mot Istanbul lyft från Landvetter, ombord fanns en 50-årig man som skulle deporteras vidare till Afghanistan. Men deportationen stoppades i sista stund på grund av att en av passagerarna vägrade att sätta sig.

SVERIGE/AFGHANISTAN På ett filmklipp som 21-åriga Elin (som inte vill gå ut offentligt med sitt efternamn) har lagt upp på Facebook kan vi följa hur hon ställer sig upp i planet och vägrar att sätta sig, trots uppmaningar från flygpersonalen.
I en intervju med Jönköpings-Posten berättar hon att hon är aktiv i flera organisationer som hjälper ensamkommande och att hon under måndagen fick ett meddelande om att två personer, en 18-årig kille och en man i 50-årsåldern, skulle utvisas till Afghanistan.

För att stoppa utvisningen skaffade hon en biljett och tog sig ombord på planet. Väl ombord började hon filma med sin mobilkamera och vägrade att sätta sig ner.
I filmklippet kan man bland annat se hur en annan passagerare blir upprörd och tar mobilen ifrån henne, men då går någon från flygpersonalen emellan och ger tillbaka den till henne igen.
– Jag var så nervös, jag fick ju reda på det här endast några timmar innan, säger hon till Jönköpings-Posten.

Efter att hon har filmat i ungefär en kvart meddelar flygpersonalen att mannen i 50-årsåldern kommer att föras av planet. Den 18-årige killen ska aldrig ha varit ombord på planet och Elin vet fortfarande inte var han befinner sig.

Elins civilkurage har uppmärksammats internationellt, bland annat har brittiska tidningen The Guardian skrivit om henne. Syre har sökt Elin för en kommentar till händelserna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV