← Till Tidningen Global
Radar

Trump till Rohani: Hota aldrig USA igen

Carolyn Kaster/AP/TT | USA:s president Donald Trump.

I ytterst skarpa ordalag varnar USA:s president Donald Trump sin iranske kollega Hassan Rohani för att hota USA, efter att Rohani sagt att en konflikt mellan länderna skulle bli ”alla krigs moder”.

USA/IRAN ”HOTA ALDRIG USA IGEN, ANNARS KOMMER DU ATT DRABBAS AV KONSEKVENSER VARS LIKE SÄLLAN HAR SKÅDATS”, skriver Trump på Twitter, helt i versaler, med adress Rohani.

”VI ÄR INTE LÄNGRE ETT LAND SOM KOMMER ATT ACCEPTERA ERA RUBBADE ORD OM VÅLD OCH DÖD. PASSA ER!” fortsätter han.

Trumps koleriska inlägg är ett svar på ett tv-sänt tal som Rohani höll i Teheran i helgen. Den iranske presidenten varnade USA för att ”leka med lejonets svans” och sade att en väpnad konflikt mellan Iran och USA skulle bli ”alla krigs moder”.
Rohani hotade även att stänga Hormuzsundet, en starkt trafikerad oljerutt mellan Iran och Arabiska halvön.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade i ett tal i Kalifornien i söndags kväll att Iran ”styrs av något som mer liknar en maffia än en regering”. Publiken bestod främst av amerikaner av iranskt ursprung och Pompeo beskrev stora rikedomar och korruption bland Irans ledare.

Pompeo säger att Irans folk måste avgöra landets framtid, men att USA ”kommer att stötta det iranska folkets sedan längre ignorerade röst”.
Han sade även att USA:s regering lanserar kanaler på språket farsi i tv, radio och sociala medier för att nå iranier i Iran och andra ställen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV