← Till Tidningen Global
Radar

IS tar på sig självmordsdåd i Kabul

Rahmat Gul/AP/TT | Abdul Rashid Dostum anländer till Kabuls flygplats strax före attentatet.

Ett självmordsattentat har inträffat nära flygplatsen i Kabul, kort efter det att Afghanistans omstridde vicepresident Abdul Rashid Dostum landat efter drygt ett år i exil. Attentatet har krävt minst 14 liv. Dostum själv undkom.

AFGHANISTAN Tiotals höga regeringstjänstmän och anhängare hade samlats på huvudstaden Kabuls flygplats för att välkomna Dostum tillbaka. Explosionen inträffade då följet lämnade flygplatsen.
En polistalesman uppger att attentatet ägde rum vid en infart där anhängare till Dostum hade samlats för att hylla honom när hans fordonskortege passerade på väg in till centrala Kabul. Dostum färdades själv i ett bepansrat fordon. Självmordsbombaren rörde sig till fots.

Tv-bilder strax efter händelsen visar hur Dostum hälsar på anhängare vid sitt kontor i Kabul.
En polistalesman uppger att 14 människor dog och 60 skadades i attentatet. Nio av de döda var soldater eller poliser. Jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) har tagit på sig dådet via sin propagandakanal Amaq.

Hårda nypor

Dostum har en bakgrund som krigsherre med hårda nypor. Han har anklagats för en lång rad övergrepp genom åren. I maj 2017 reste han till Turkiet under förevändningen att få vård och har det senaste året befunnit sig utomlands.
Han har hållit sig undan rättvisan framför allt därför att han anklagas för att ha låtit tortera och våldta en politisk motståndare. Dostum misstänks ha kidnappat den politiske rivalen Ahmad Ischi och hållit denne fängslad i sin bostad i fem dagar. Under den tiden ska offret ha utsatts för både tortyr och våldtäkt, något vicepresidenten själv förnekar.

Sju av Dostums livvakter är fällda för övergrepp mot Ishchi, som varit guvernör i provinsen Jowzan i norr. Dostum är etnisk uzbek och har sin bas i norra Afghanistan.

Maktspel

President Ashraf Ghani, som är etnisk pashtun, ska ha gett klartecken för Dostum att återvända, i hopp om att det ska skapa lugn i norra Afghanistan. Ghani samarbetar med Dostum eftersom hans egen position är svag; han behöver bundsförvanter inför nästa års presidentval.
Under de år då talibanrörelsen lade under sig stora delar av Afghanistan var Dostum en av ledarna på motståndarsidan. Han hjälpte de amerikanska styrkorna att driva bort talibanerna från Kabul.

Den senaste tiden har anhängare till Dostum, som inte litar på Ashraf Ghanis regering, protesterat mot gripandet av Nizamuddin Qaisari, lokal polischef och Dostumföreträdare i Faryab.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV