← Till Tidningen Global
Radar

Israel vårdar syriska barn i skydd av natten

Syriska flyktingar vid gränsen mot de av Israel ockuperade Golanhöjderna.

Över hundratusen flyktingar har flytt mot de av Israel ockuperade Golanhöjderna. Men trots den blodiga offensiven i sydvästra Syrien, håller Assadregimens ärkefiende gränsen stängd.

I tysthet och skydd av mörkret släpps dock barn in för att få vård av israeliska läkare.

I onsdags korsade över 40 människor – mödrar och deras barn – gränsen under natten för att träffa israeliska läkare. Efter en snabb säkerhetskontroll fördes de till ett sjukhus i staden Safid i Israel.

–De vårdas på sjukhuset och åker tillbaka samma dygn, säger den israeliske majoren och militärläkaren Sergej Kutikov till nyhetsbyrån Reuters och tillägger:

–Ibland kommer de tillbaka två eller tre gånger till för vidare behandling eller för att opereras.

Flera tusen

Inga manliga vuxna behandlas i Israel – åtminstone inte officiellt. Men under den pågående vårdinsatsen som går under namnet ”Operation läkarbesök” har omkring 3 000 syrier behandlats i Israel.

–Vi var rädda för att komma till en början, säger en kvinna, som inte vill uppge sitt namn, till Reuters.

Hon berättar att det berodde på att hon tidigare bara hade betraktat Israel som en fiende.

Samma natt som hon korsade gränsen pågick strider mindre än en mil från gränsen till Golanhöjderna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Israel har vid ett flertal tillfällen under det sju år långa inbördeskriget avfyrat robotar mot mål i grannlandet, och många dödsoffer har krävts. Hur många är däremot inte känt då Damaskus ofta hävdar att angreppen avvärjts.

Humanitär hjälp

Sedan den syriska regimen inledde offensiven mot provinsen Daraa i sydväst den 19 juni har den Israeliska armén stärkt den militära beredskapen i de ockuperade Golanhöjderna och gränsen är i praktiken stängd.
Men militären har också nattetid fört in humanitär hjälp till de syriska flyktingar som tagit sig mot gränsen den senaste tiden, skriver den israeliska tidningen Haaretz. Enligt militären handlar det om flera ton mat, mediciner och kläder. Men mer hjälp behövs.

–Vi väntar på att Gud ska hjälpa oss, på tält, täcken, madrasser och hjälp så att våra barn får äta och dricka, säger Abu Khalid al-Hariri, 36 år, som flydde till Golangränsen från staden al-Harak tillsammans med sin fru och deras fem barn, till Haaretz.

Majoriteten chanslös

De senaste fem åren, efter att Israel inlett ett humanitärt program för Syrien, har mellan 4 000 och 4 500 syrier vårdats för krigsskador i Israel, enligt myndigheterna skriver Reuters.

Modern som i hemlighet tog sig över gränsen berättar att hon slutat betrakta Israel som en fiende.

–Det är tvärtom, säger hon nu.

Samtidigt sitter 120 000 flyktingar i fast i en rävsax vid gränsen, med terrorrörelsen IS farligt nära och en pågående regimoffensiv i området. Den stora majoriteten av flyktingarna har inte en chans att sätta sig i säkerhet på andra sidan gränsen.

På tre veckor har syriska regeringsstyrkor i en blixtoffensiv återtagit 80 procent av den tidigare rebellhållna provinsen Daraa i den sydvästra delen av landet. Ryssland har bidragit med flygunderstöd under militärinsatsen.
Flera olika grupper håller till i området, både moderata rebeller och den sunniextrema HTS-alliansen som springer ur terrorgruppen al-Nusrafronten. Även terrorrörelsen IS håller ett område i regionen.

Offensiven väntas snart nå den intilliggande lilla provinsen al-Qunaitra som gränsar till de av Israel ockuperade Golanhöjderna, som Syrien förlorade i kriget mot Israel 1967.

Enligt FN har offensiven i sydvästra Syrien drivit över 320 000 människor på flykt. Hur många dödsoffer som krävts är inte känt.

Både Jordanien och Israel, som har gränser till regionen där offensiven pågår, har meddelat att de inte släpper in några flyktingar. Båda länderna har dock skickat in humanitär nödhjälp, som mediciner, mat och vatten, i området.
Källor: Reuters, AFP

TT