← Till Tidningen Global
Radar

FN-soldat dödad i Mali

Henrik Montgomery / TT  | Soldaterna rättar in sig i ledet inför en medaljutdelning på Camp Nobel.

En FN-soldat blev skjuten i norra Mali på fredagen och avled på väg till sjukhus. FN-insatsen i Mali har blivit en av de farligaste i världen.

MALI 2018-04-06 ”I dag klockan 19 öppnade två icke identifierade beväpnade män eld mot ett Minusma-fordon i staden Gao”, skriver FN-insatsen Minusma i ett uttalande.

En snabbinsatsstyrka från Minusma, tillsammans med maliska säkerhetsstyrkor, säkrade snabbt platsen och sökte efter gärningsmän, uppger Minusma.

Attacken kom bara en dag efter att två FN-soldater dödades och tio andra skadades i en granatattack mot deras bas i Aguelhok i landets nordvästra delar. Förra månaden dödades fyra FN-soldater när deras fordon körde över en mina i centrala Mali.

Mali stod en gång i tiden ut som en demokratisk och stabil stat i Afrika. Men sedan dess har landet underminerats av kupper, inbördeskrig och islamistisk terror.

Sedan 2013 har 102 FN-soldater dödats i attacker i Mali, uppger Minusma i en kommuniké. Ytterligare 50 soldater har omkommit under uppdragstiden.
Totalt finns 12 500 soldater inom Minusma. I landet finns också omkring 4 000 franska soldater som är ute för att bekämpa jihadister, uppger AFP.

Sverige deltar i FN-insatsen i Mali med omkring 310 personer i ett underrättelseförband, flygtransportförband och en nationell stödenhet. Den döde i attacken i Gao var inte svensk, enligt Försvarsmakten.

Fakta: Svenskarnas uppdrag i Mali

FN:s nuvarande styrka Minusma, där Sverige ingår, ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan den 1 juli 2013.

Förutom ett underrättelseförband bidrar Sverige med ett antal officerare på olika FN-staber i Mali. Sverige bidrar även med ett transportflygförband.
Den svenska personalen är förlagd i huvudstaden Bamako, samt i Timbuktu. Styrkan uppgår till ungefär 310 personer.

Underrättelseförbandet samlar in underrättelser till stöd för FN:s insats och riktar in sig på grupper som trotsar fredsplanen i landet. Spaningen sker genom samtal, avlyssning, fotografering och från luften med obestyckade obemannade flygplan, som filmar sina mål från uppemot drygt fem kilometers höjd och kan flyga i flera timmar.

Förbandet kan röra sig på såväl marken som färdas i helikopter och fällas med fallskärm och verka över stora ytor.
Källa: Försvarsmakten