← Till Tidningen Global
Radar · Nyhet

Syriska medier anklagar Israel för attack

En syrisk militärkonvoj nära den jordanska gränsövergången i Nassib i Daraaprovinsen.

SYRIEN • Israel anklagas för att ha försökt genomföra en flygattack mot den militära flygbasen T4 i den syriska provinsen Homs. Enligt statliga syriska medier stoppade den syriska militären angreppet.

”Vårt luftförsvarssystem har omintetgjort en israelisk aggression och skjutit ner att antal robotar som riktat in sig mot flygplatsen T4”, rapporterar nyhetsbyrån Sana och hänvisar citatet till en militärkälla.

I april genomfördes en flygattack mot samma flygplats och då dödades flera personer I iranska revolutionsgardet IRGC som befann sig där. Syrien anklagade då Israel för att ha beskjutit basen med stridsflyg från libanesiskt luftrum.

Tidigare kom rapporter från det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, om att den syriska regimen genomfört nya flygattacker i Daraaprovinsen i södra Syrien. Attackerna ska ha skett mot den rebellkontrollerade delen av provinshuvudstaden Daraa och Umm al-Mayadin, fem kilometer norr om den jordanska gränsen.

Dessförinnan ska syriska rebeller ha attackerat en regimkonvoj i Umm al-Mayadin och flera regeringssoldater har dödats, enligt SOHR.
En vapenvila utlystes i Daraaprovinsen i fredags och sedan dess har tusentals flyktingar återvänt hem. En talesperson för rebellerna uppger att evakueringen av rebeller och deras familjer till rebellkontrollerade områden i norra Syrien nu tillfälligt har skjutits upp.

Över 320 000 människor har flytt sina hem i sydvästra Syrien under de senaste veckorna, enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR.