← Till Tidningen Global
Radar

Löfven vill utreda asylcenter utanför EU

KBV 001 Poseidon/Kustbevakningen | Migranter på väg till svenska kustbevakningsfartyget K001 Poseidon i Medelhavet 2015.

EU-toppmötet ska ta upp åtgärder för att minska migrationen till unionen, men det blir inte det avgörande möte som det var tänkt att bli.
Regeringen utesluter inte asylcenter utanför EU.

SVERIGE ”Vi måste hitta sätt att bryta en utveckling där hundratusentals ekonomiska migranter försöker ta sig till Europa på mycket farliga sätt, säger statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens EU-nämnd.”

– Vi måste få ett stopp på det här, för de är i händerna på smugglarna.

De splittrade EU-ledarna samlas i Bryssel torsdag och fredag. På bordet ligger ett förslag om asylcenter utanför EU. De kallas på EU-språk för ”plattformar för landstigning” eller ”regionala plattformar”.

Många oklarheter

I förslaget till slutsatser från toppmötet står att EU-ledarna stöder utvecklingen av sådana center.

Men regeringen är inte beredd att ställa sig bakom den formuleringen. Löfven anser att det finns för många oklarheter kring hur plattformarna skulle fungera. Regeringens linje är att förslaget ska utredas vidare tillsammans med FN:s flyktingorgan UNHCR, som enligt Löfven ligger bakom förslaget.

– Mandatet som regeringen fick är att förändra rådsslutssatserna från att stödja plattformar till att titta vidare på frågan. Något annat mandat har regeringen inte fått, säger EU-nämndens ordförande Jonas Eriksson (MP) efter mötet.

Det är oklart om plattformarna ska upprättas till havs, i länder i Nordafrika eller någon annanstans. Libyen har förklarat att man inte är intresserad av att vara värd för stora läger.

En första prövning

Löfven kunde i EU-nämnden inte svara på om personer som söker asyl inne i EU eller som räddas från båtar på internationellt vatten eller EU-vatten i Medelhavet ska föras till ”plattformarna”.

EU-toppmötets ordförande Donald Tusk skriver i inbjudan till toppmötet att förslaget skulle vara det mest effektiva sättet att stoppa migrantflödet och knäcka flyktingsmugglarnas affärsmodell.

Vänsterpartiet stödjer inte regeringens linje och tycker att regeringen ska säga nej redan nu.

V varnar

– Det här är ett förslag som länge drivits av extremhögern i Europa, säger Jens Holm (V).

Han pekar på att Australien använder sig av uppsamlingsläger på öar utanför landet och att situationen där är förfärlig, med baktanken om att det ska avskräcka fler att söka asyl i landet.

Skärpt konflikt

Viktigt för regeringen är de som tar sig till EU också får söka asyl i EU, samt att de personer som anses ha skyddsbehov också kan vidarebosättas från plattformarna till något EU-land.

– Annars blir människor kvar där, säger statsministern.

Tanken för ett halvår sedan var att EU-ledarna på toppmötet skulle vara överens om ett nytt framtida asylsystem för EU. Men det arbetet måste fortsätta ytterligare minst ett halvår. Samtidigt har den politiska krisen i EU skärpts på grund av oenighet i migrationsfrågan, både inom länder och inom unionen.

Men någon överenskommelse om att fördela asylsökanden mellan EU-länderna är inte i sikte. Flera medlemstater säger hårdnackat nej till det, framförallt Ungern och Polen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV