← Till Tidningen Global
Radar

Khamenei hotar iranska demonstranter

Iranian Labor News Agency/AP/TT | Demonstranter vid basaren i Teheran i måndags.

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei mullrar om att demonstranterna i landet måste straffas.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att världen hör iraniernas rättmätiga protester.

IRAN Irans huvudstad skakades i början av veckan av protester över det sjunkande värdet på landets valuta rial. Vid den stora basaren i Teheran höll affärsinnehavare sina butiker stängda och Khamenei säger nu att folkets försörjning måste säkras samt att de som ”stör ekonomisk säkerhet” måste straffas.

Offentliga protester är sällsynta i Iran, men de senaste månaderna har flera inträffat på grund av det ekonomiska läget. Enligt BBC var protesterna i Teheran de största sedan 2012, men under onsdagen var butikerna i basaren öppna igen.

Som en följd av att USA drog sig ur kärnenergiavtalet ska en del av de amerikanska sanktionerna återupptas i augusti och några i november. Det har fått den iranska valutan att kollapsa och företag hotas av ökade importkostnader. Trumpadministrationen har också bett sina allierade att sluta importera iransk olja, enligt uppgifter från en anställd på utrikesdepartementet.

Pompeo skriver i ett uttalande att regimen präglas av inkompetens, orättvisor och korruption och att iranierna har tröttnat.
”Världen hör deras röster”, skriver han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV