← Till Tidningen Global
Radar

Italien vill stoppa migrantvåg – i Afrika

Libyska kustbevakningen/AP/TT | Några av de migranter som räddades från fyra båtar i sjönöd i Medelhavet i söndags.

Kan migranter från Afrika stoppas redan innan de nått Medelhavets strand? Italiens vice premiärminister Matteo Salvini, från främlingsfientliga Lega, lanserar ett kontroversiellt förslag där mottagningscenter sätts upp söder om Libyens gräns.

ITALIEN ”Tillsammans med libyska myndigheter kommer vi att stödja upprättandet av mottagnings- och identifikationscenter söder om Libyen. . . för att hjälpa Libyen och Italien att stoppa migration, sade Salvini enligt nyhetsbyrån AFP vid ett överraskningsbesök i den libyska huvudstaden Tripoli.”

Många frågor

Mycket kring utspelet är oklart – bland annat hur centren skulle organiseras, hur EU i stort skulle reagera, om det fragmentariska libyska styret ens kan bidra till sådana center samt var de skulle ligga? Libyens vice premiärminister Ahmed Malteeq sade vid träffen med Salvini att Tripoli är redo att tackla migration men att man vägrar migrantläger i det egna landet. Tillbaka i Rom sade Salvini att förhandlingar skulle inledas med Niger, Chad, Mali och Sudan.

Matteo Salvini har redan lovat att inte ta emot ”en enda” flykting till samt att stänga Italiens hamnar för fartyg tillhörande hjälporganisationer som räddar migranter som hamnat i sjönöd på Medelhavet. Hans hårda retorik är ett exempel på hur främlingsfientliga Lega, som tillsammans med populistiska Femstjärnerörelsen nu styr Italien, försöker pressa sina EU-kollegor till tuffare tag i migrationsfrågan.

Upprörda ledare

EU-ledarna ska samlas till ett toppmöte senare i veckan, då man egentligen skulle ha klubbat EU:s framtida gemensamma asylsystem. Men de är långt ifrån eniga. Stämningen är upprörd och en rad förslag florerar, bland annat om inrättande av asylläger eller ”plattformar för landstigning” i eller utanför EU. Salvini avvisar dock sådana idéer eftersom han menar att Italien då skulle bli ett ”flyktingläger för hela Europa”.

Parallellt duggar täta rapporter om räddningsfartyg vars personal hjälpt utmattade och skräckslagna migranter i sjönöd. Den så kallade centrala rutten från Libyen till Italien är nu intensivt trafikerad, bara i söndags räddades nära 1 000 afrikanska asylsökande ur vattnen utanför Libyen.

Bakgrund: Migrationsfrågan het i Italien

Medelhavslandet Italien, som ligger nära Libyen, har sedan 2014 tagit emot närmare 650 000 migranter som kommit sjövägen. Antalet migranter har dock minskat väsentligt de senaste åren, hittills i år har omkring 11 000 migranter tagits emot, enligt uppgifter från Italiens inrikesdepartement. Men rutten Libyen-Italien har sett en kraftigt ökad trafik de senaste veckorna.

Migrationsfrågan har länge varit en het politisk fråga i Italien. Vid parlamentsvalet i mars blev det EU-kritiska antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen den stora segraren, med drygt 32 procent av rösterna. Främlingsfientliga Lega gick också starkt framåt och fick över 17 procent av rösterna. Efter tuffa förhandlingar bildade de två en koalitionsregering.
Partierna enades om en mer oberoende juridikprofessor, Giuseppe Conte, som premiärminister men de båda partiledarna fick också ministerroller. De är:

Matteo Salvini, 44 år, Lega. Tillhör samma kategori högerledare som franska Marine Le Pen och holländska Geert Wilders. Hans parti Lega, tidigare Lega Nord, är ett EU-kritiskt och främlingsfientligt parti som kampanjar med slagord som ”italienarna först”. Salvini är inrikesminister i den nya regeringen.

Luigi Di Maio, 31 år, Femstjärnerörelsen. Tog i fjol över ledarrollen efter partiets grundare, komikern Beppe Grillo. Femstjärnerörelsen är ett EU-skeptiskt och populistiskt parti som vägrade att ingå i några koalitioner inför valet. Di Maio är nu minister med ansvar för ekonomisk utveckling och arbetsmarknadsfrågor.

Källa: Reuters med flera