← Till Tidningen Global
Radar

FN: Urskillningslösa attacker mot civila

Nabaa Media/AP/TT | Rök över Daraa efter ett av regeringsstyrkornas anfall i tisdags.

Flera sjukhus har bombats ur drift under flygräder i sydvästra Syrien.
FN:s hjälporgan OCHA larmar om ”urskillningslösa attacker” som slår mot civilsamhället.

SYRIEN Sjukhusen ligger i städer i rebellkontrollerade områden i Daraaprovinsen, som ligger nära gränsen till Jordanien och de av Israel ockuperade Golanhöjderna. Tre sjukhus har attackerats, medan ytterligare ett har stängt utan att träffas direkt.

Den syriska regimen inledde sin offensiv för tio dagar sedan – med rysk uppbackning. Sedan dess har minst ett 40-tal människor dödats, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM är det minst 60.

45 000 civila människor har drivits på flykt från sina hem i området, enligt FN. Dess samordningsorgan för nödhjälp, OCHA, uppger att ”urskillningslösa attacker mot civil infrastruktur fortsätter att karakterisera konflikten”.

"Följa sina åtaganden"

USA, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna och Sverige varnar i FN:s säkerhetsråd för en upptrappning. De västliga länderna i rådet manar också Moskva att ”följa sina åtaganden” och påpekar att en uppgörelse om vapenvila finns för området.

Internationella rödakorskommittén ICRC säger att man ”oroas över säkerheten för tiotusentals civila som hamnar i skottlinjen eller flyr våldet” i Daraa. Jordanien, som har tagit emot över 650 000 syriska flyktingar sedan kriget bröt ut, har stängt sina gränser.

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura säger att den militära upptrappningen utgör en risk för de politiska framsteg som har gjorts för att få ett slut på konflikten och även riskerar att öka spänningarna med Israel. Han är också orolig för att följderna kan bli lika blodiga som när regimen återtog delar av storstaden Aleppo och området östra Ghouta utanför Damaskus.

Inget stöd till rebeller

Enligt SOHR har ryska flygplan identifierats i samband med lufträderna.
Ryssland och USA ingick förra året ett avtal om att trappa ned våldsamheterna i sydvästra Syrien och Washington har varnat den syriske ledaren Bashar al-Assad för vedergällning om det skulle fortsätta.

I ett meddelande till rebellstyrkorna i Fria syriska armén, som Reuters har tagit del av, säger USA att de inte ska förvänta sig något militärt stöd under den pågående offensiven.

Regimstyrkor uppges ha tagit kontroll över tre byar i de nordöstra delarna av provinsen under onsdagen. På tisdagen intog de en annan.

Bashar al-Assad och hans allierade har det senaste året tagit kontroll över områden runt omkring huvudstaden Damaskus och har med det ryska stödet sitt största övertag i kriget sedan dess utbrott.

Fakta: Kriget i Syrien

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen. När Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 vände det kriget till al-Assads fördel.

Sedan kriget bröt ut har miljontals människor tvingats lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340 000 människor har dödats. Otaliga försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

För tillfället beräknas omkring 6,1 miljoner människor vara internflyktingar inne i Syrien medan ytterligare fem miljoner har flytt landet.