← Till Tidningen Global
Radar

Ingen extra EU-nämnd inför toppmötet

Pontus Lundahl/TT | Jens Holm (V) ville ha ett extrainsatt EU-nämndsmöte, men fick inte tillräckligt med stöd för att sammankalla nämnden.

SVERIGE Det blev ingen extrainsatt EU-nämnd inför minitoppmötet om migration där 16 EU-ledare, bland annat statsminister Stefan Löfven (S), deltar. Vänsterpartiet begärde ett extra möte, eftersom partierna kommit överens om att regeringen ska förankra sin politik inför alla möten i EU där Sverige har inflytande. Löfven har sagt till TT att han är öppen för att diskutera asylläger utanför EU, men att han först vill sätta sig in i detaljerna innan han tar ställning.

V är starkt emot idén. Även L och SD krävde en extra EU-nämnd, men det var inte tillräckligt för att få nämnden att samlas.

”Jag är förvånad över att M och flera andra partier anser att statsministern kan åka på ett sådant här viktigt möte utan mandat från riksdagen. Jag undrar också vad till exempel MP och C anser om Löfvens förslag om asylläger, står de verkligen bakom det?”, skriver riksdagsledamoten Jens Holm (V), som tog initiativet till ett extramöte, i ett sms till TT.

Minitoppmötet är endast informellt och fattar inga beslut. Mötet förbereder det ordinarie toppmötet senare i veckan, där asylcenter utanför EU ska diskuteras. Det är ett förslag som bland annat förts fram av EU:s permanente ordförande Donald Tusk.

Fakta: Asylläger utanför EU

Enligt ett utkast till slutsatser för toppmötet kommer EU-ledarna ta ställning till ett förslag om asylcenter utanför EU, till exempel i Nordafrika och Albanien. Där ska avgöras om en asylsökande är en flykting med skyddsbehov eller om det rör sig om en ekonomisk flykting. Förhoppningen är att detta ska få migranter att avstå från den ofta farliga resan till EU.