← Till Tidningen Global
Radar

Våg av gripanden av oliktänkande i Egypten

Egyptens president Abdel Fattah Al-Sisi och hans regering fortsätter att tysta kritiska röster. Det blir allt farligare att vara oppositionell i landet, enligt bedömare.

EGYPTEN ”Orättvisorna ökar … regimen blir allt mer våldsam. Jag kommer ta en behövlig paus från politiken … Det finns inget mer att säga”. Så skrev regimkritikern Hazem Abdelaziz den 18 maj efter ett antal framträdande oppositionella hade gripits på bara några dagar.

Mindre än en vecka efter tweeten stormade polisen in i hans hem i Kairo. De grep honom anklagad för att ”sprida falska nyheter” och för att ha ”gått med i en förbjuden organisation”.

2014 arbetade samme Hazem Abdelaziz för president Al-Sisis presidentkampanj något han senare har beskrivit som sitt livs största misstag. På senare år har han kraftigt kritiserat regeringen, särskilt inskränkningarna i yttrandefriheten och tillslagen mot oppositionella.

Strax innan Hazem Abdelaziz greps bland andra satirikern och bloggaren Shady Abu Zeid, den tidigare oppositionsledaren Shady Al-Ghazaly Harb, advokaten Haitham Mohamedeen, kvinnosaksförkämpen Amal Fathy och bloggaren Wael Abbas. Samtliga anklagade för att sprida falska nyheter eller för att ha gått med i förbjudna organisationer.

Gripanden av oppositionella och aktivister är inget nytt i Egypten, men att så många frihetsberövas under kort tid är ovanligt och oroande, menar betraktare.

– Situationen har blivit svårare, farligare. Det finns ingen logik längre, säger advokat Azza Solimon som företräder Shady Abu Zeid.

Hennes klient arbetade tidigare med en satirisk show för en tevekanal men 2016 skämtade han med polisen och blev efter det en måltavla för myndigheterna. Han fick sparken från tevekanalen och har den senaste tiden publicerat sig enbart på youtube.

– Han förstår inte alls varför han har gripits. Han pratar aldrig politik i sina videor och anklagelserna är mycket oklara, säger Azza Solimon.

Den egyptiska regimen tolererar inga organiserade grupper som de inte kontrollera, säger journalisten Mahmoud Mostafa. Det har landets två mest kända fotbollssupportergrupper fått uppleva. Ultras Ahlawy, de mest dedikerade fansen till Kairoklubben Al-Ahly, upplöste sig själva i mitten av maj. Strax därefter gjorde Ultras vita riddare, supportrar till Egyptens näst största lag Zamalek, det samma.

Supporterklubbarna spelade en viktig roll under revolutionen 2011 genom att bland annat skydda demonstranter från polisen. Just deras kapacitet att mobilisera människor har setts som ett hot av polisen och regeringen som har försökt söndra och upplösa klubbarna de senaste åren. Sedan 2012 har supportar förbjudits att se matcher, det har förekommit många sammandrabbningar mellan ultras och polisen och många av deras medlemmar sitter i fängelse. I april greps 21 fotbollsfans och i maj ytterligare sju. De anklagas för att ha startat upplopp.

– Nu är ultras desperata och hoppas genom att upplösa sina föreningar på fred med regimen och på att få ut sina medlemmar ur fängelserna, säger Mahmoud Mostafa, själv fotbollsfan.

Nyligen uttryckte EU oro för de många gripandena den senaste tiden i Egypten och beskrev utvecklingen som ”oroande”. Det egyptiska utrikesdepartementet svarade med att säga att alla de gripna har begått brott.
Och medan ultra-supportrarna har gett efter för trycket tänker advokat Azza Solimon kämpa vidare.

– Jag är orolig och gripandena blir allt fler, men jag är en krigare som håller fast vid min dröm: rättvisa, jämlikhet och rättssäkerhet, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV