← Till Tidningen Global
Radar

Klimatförändringar hotar Afrikas ”livsträd”

Foto: TT/AP.

Baobab, eller apbrödsträdet, är vanligt förekommande på den afrikanska savannen, och en viktig komponent för dess växt- och djurliv. Träden har i vissa fall stått i tusentals år, men har på sistone nått utrotningshotade nivåer till följd av klimatförändringar.

MADAGASKAR Apbrödsträd är en viktig komponent även kulturellt och socialt. Möten och rådslag hålls i Madagaskar och i västra Afrika ofta under baobaber och har överlevt moderniseringen och förblivit ett viktigt synligt inslag på torg och i parker.

– Det skulle vara ett hårt slag, inte bara miljömässigt, om trädet skulle utrotas, skriver Ameenah Gurib-Fakim, forskare från Mauritius, i The Guardian.

Inte bara apbrödsträdet står inför en oviss framtid, det gäller även andra arter runtom i Afrika, och mycket beror på enskilda träds och växters förmåga att anpassa sig till en tillvaro där torrperioder är mer frekventa än tidigare.

– Några av Afrikas största och äldsta invånare [däribland apbrödsträdet] har betalat ett högt pris för miljöbrott, menar Ameenah Gurib-Fakim.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV