← Till Tidningen Global
Radar

Ett år sedan brandkatastrofeni London

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT.

Ett år efter brandkatastrofen i Grenfell Tower i London, där över 70 människor omkom, har byggnaden nu tänts upp i ett grönt ljus.

STORBRITANNIEN Ett år efter brandkatastrofen i Grenfell tower i London, där över 70 människor omkom, har byggnaden nu tänts upp i ett grönt ljus. Tolv andra byggnader runt om i västra London, och Downing Street, ljussätts också i grönt, rapporterar BBC.

Natten mot torsdag hölls en vaka i området kring Grenfell tower. Överlevande hade samlats med anhöriga och vänner till överlevande från branden.

En tyst minut hålls i Storbritannien på torsdagen för att hedra offren. Ett år efter branden är 52 hushåll fortfarande i tillfälliga boenden, enligt myndigheterna.

Utredningar av brand påbörjade

71 människor, 18 av de barn, omkom i den omfattande branden i 24-våningshuset Grenfell tower i stadsdelen North Kensington i västra London, natten mot den 14:e juni 2017.

Brittisk polis har påbörjat en polisutredning där över 500 organisationer och företag utreds. Två organisationer, Kensington och Chelsea kommun samt ett kommunalt bostadsföretag, är misstänkta för dråp.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har tillsatt en oberoende kommission som också ska utreda orsakerna bakom bostadsbranden och hur säkerheten ska kunna förbättras.

Kritik mot Theresa Mays agerande

Premiärminister Theresa May har fått utstå hård kritik för hur hon hanterat händelsen. Bland annat ska May bara ha talat med räddningspersonal men inte med boende, när hon besökte det eldhärjade området för första gången.

May bad nydligen om ursäkt för hennes hantering av händelsen i tidningen London Evening Standard:

– Jag borde ha träffat de drabbades anhöriga, säger premiärministern.