← Till Tidningen Global
Radar

Tusentals vill se ett fritt Baskien

Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT.

Från San Sebastian vid kusten via Bilbao till provinshuvudstaden Vitoria höll 175 000 människor varandra i handen i ett 200 kilometer långt mänskligt tåg. Baskiska flaggor och plakat uppmanade till självständighet för regionen i nordligaste Spanien, men om det lär bli verklighet är ytterst oklart.

SPANIEN Baskiens strävan efter självständighet var i decennier ett uttalat mål, men har under de senaste åren fått stå tillbaka för utvecklingen i Katalonien, en annan region som just nu kantas av politiskt kaos och efterlysta ledare.

Majoriteten i Baskien är heller inte sugna på att bryta sig loss från Spanien, däremot vill många se en folkomröstning i frågan.

”Ödet ligger i våra händer”, stod det skrivet på många scarfar som deltagare i tåget bar kring halsen.

Huruvida den nya regeringen i Madrid är villig att låta Baskien få gå till valurnorna och sannerligen sätta större press på Spanien att tillåta större autonomi åt den ekonomiskt viktiga regionen är än så länge oklart.

Frågan om Baskien har ändå fått en ny klangbotten i och med att den väpnade organisationen ETA, med mer än 800 människoliv på sitt samvete mellan 1968 och 2010, officiellt meddelat att de lägger ner sina vapen.

– Vi beklagar verkligen alla dödsfall vi legat bakom, sa ETA i ett uttalande i samband med det slutliga vapenstilleståndet mellan den terrorstämplade organisationen och spanska staten.