← Till Tidningen Global
Radar

Italien hotar stänga hamnar för räddningsfartyg

Foto: Laurin Schmid/AP/TT.

I kölvattnet av den parlamentariska krisen har flyktingströmmen från norra Afrika fortsatt strid ström. Landets nye inrikesminister Matteo Salvini har inte varit länge på sin nya post i landets senaste regeringskonstellation, men redan gjort sig ett namn i omvärlden i och med sin utpressningstaktik gentemot Malta.

ITALIEN Om inte Malta tar emot 600 flyktingar som räddats utanför Libyens kust natten till söndag hotar Italien att stänga samtliga hamnar för räddningsfartyg. Salvinis utspel vittnar om ett ändrat tonläge i flyktingdebatten.

– Om någon tror att jag inte kommer att röra en fena medan vi får ännu en sommar med idel fartyg som kommer i hamn, så tror de fel, säger inrikesminister Matteo Salvini till Corriere Della Sera.

Salvini representerar det öppet främlingsfientliga Lega som i valrörelsen fiskat röster på en stramare politik när det gäller mottagande av människor på flykt. Enligt honom kommer frågan att vara högst upp på dagordningen för den nya regeringen som även aviserat ambitioner om att ”skicka hem” papperslösa flyktingar, vilket skulle gälla omkring 500 000 människor.

Förslaget kritiseras starkt av Federico Soda, chef för International Organization for Migration (IOM), en rörelse med säte i Rom och stark närvaro på bland annat Sicilien.

– För att sända tillbaka människor behöver du avtal med länderna i fråga, så det lär bli ytterst komplicerat, och det väldigt snabbt, säger han Soda till nyhetskanalen CNBC.