← Till Tidningen Global
Radar

Cannabislobbyist medlar mellan USA och Nordkorea

Foto: Kim Kwang Hyon/AP/TT.

Den före detta basketspelaren Dennis Rodman har på senare år utmärkt sig som en högst otippad medlare och förespråkare för upptinade relationer mellan ärkefienderna Nordkorea och USA. Rodman finns på plats i Singapore, sponsrad av cannabisaktören Potcoin.

SINGAPORE Det är inte första gången som Potcoin, Rodman och Nordkorea har figurerat i ett och samma sammanhang. 2017 sponsrades Rodmans resa av kryptovalutaaktören. Något som var övertydligt när den gänglige idrottsmannen anlände i Pyongyang med kläder, hatt och solglasögon märkta med bolagets logga – samt ackompanjerad av Potcoins chefer.

Övertydligt eller inte så fungerade den mänskliga affischeringen: Potcoins marknadsvärde och intresset för kryptovalutan sköt i höjden över en natt. Och nu, när omvärlden spänt väntar på vad nattens historiska möte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Singapore ska leda till, är det dags igen.

”Tack vare min lojala sponsor Potcoin kommer jag flyga till Singapore för det historiska mötet. Jag kommer att erbjuda vilket stöd mina vänner, president Trump och sheriff Kim Jong-Un, än behöver”, skrev Dennis Rodman på Instagram.

Redan under sin första resa agerade Rodman förband för Donald Trump, vilket hans medhavda exemplar av presidentens spökskrivna biografi ”The art of the deal”, som överlämnades till regeringsmedlemmar i Nordkorea vittnade om.

Rodmans sponsor, Potcoin, bildades 2014 som en digital kryptovaluta avsedd för att minska användandet av pengar vid transaktioner mellan marijuanaanvändare och apotek. Däremot är andra aktörer på cannabismarknaden helt övertygade om att en alternativ valuta är lösningen på den lagliga marijuanans problem med att få tillträde till övriga marknaden och konventionella banker.

Potcoins talesperson Shawn Perez låter däremot meddela att bolaget aktivt stöder Rodmans ”fredsprojekt”. Ett projekt som kryptovalutabolaget menar bör uppmärksammas på fler sätt än i sociala medier:

– Dennis Rodman förtjänar Nobels fredspris, säger Perez till Washington Post.